Naslovnica Svijet Poljski nadbiskup odgovorio EU: Ne može biti kompromisa oko prava na život

Poljski nadbiskup odgovorio EU: Ne može biti kompromisa oko prava na život

495
0

U priopćenju od 2. prosinca, predsjednik poljske biskupske konferencije, nadbiskup Stanisław Gądecki, izjavio je da ne može biti kompromisa oko zakona koji štite pravo na život.

Prema nadbiskupu, „Pravo na život je temeljno ljudsko pravo. Uvijek ima prednost nad pravom na izbor, jer niti jedna osoba ne može autoritativno dopustiti mogućnost ubojstva drugog.”

Nadbiskup je odgovarao na rezoluciju koju je usvojio Europski parlament 26. studenoga kojom se osuđuje Poljska „de facto zabrana prava na pobačaj”.

Europski parlament, zakonodavno tijelo Europske unije, donio je rezoluciju s 455 glasova „za” i 145 „protiv”, nakon što je poljski Ustavni sud 22. listopada presudio da je zakon koji dopušta pobačaj zbog abnormalnosti fetusa – neustavan.

Nadbiskup Gądecki, potpredsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europe (CCEE), napomenuo je da se rezolucija u više navrata poziva na Povelju EU o temeljnim pravima, ističući da prema povelji „Svatko ima pravo na život”.

„Europska unija s tim prepoznaje da su neotuđivo dostojanstvo ljudske osobe i poštivanje prava na život, temeljni kriteriji demokracije i vladavine prava”, rekao je.

Nadbiskup iz Poznana tvrdio je da je sam naslov rezolucije zavaravajući jer ne postoji „pravo na pobačaj“, ni s etičkog stajališta ni u međunarodnom pravu.

Ni u jednom demokratskom pravnom poretku ne može postojati pravo na ubojstvo nevine osobe”, rekao je.

Također se usprotivio pozivanju rezolucije na „kompromis o pobačaju” u Poljskoj. Izraz se odnosi na zakone donesene nakon sloma komunizma koji su ograničavali pobačaj, ali su ga ipak dopuštali u ograničenim okolnostima.

Nadbiskup je istaknuo da: „Razgovor o tzv. pravnom kompromisu o zaštiti života, krivotvorenje je stvarnosti jer se izostavlja najvažnija, treća strana u sporu, tj. nerođena djeca i njihovo neotuđivo pravo na život.”

Svaki kompromis u ovom pitanju jednak je lišavanju neke djece njihova temeljnog prava na život i izricanju smrtne kazne na brutalan način, što je, podsjetimo, također zabranjeno Poveljom o temeljnim pravima. Stoga u tom pogledu ne može biti kompromisa.”

Nadbiskup Gądecki nekoliko je puta u svojoj izjavi citirao papu Franju, uključujući i papino pismo upućeno skupini argentinskih žena 22. studenoga. U pismu je papa rekao da je pobačaj prije svega etičko, a ne vjersko pitanje. „Je li pošteno ukloniti ljudski život da bi se riješio problem?”, napisao je nakon što je argentinski predsjednik Alberto Fernández predstavio zakon o ozakonjenju pobačaja. „Je li pošteno unajmiti ubojicu da riješi problem?”

Nadbiskup Gądecki također je napomenuo da je papa Franjo izrazio podršku pro-life pokretu u Poljskoj nakon masovnih demonstracija protiv presude Ustavnog suda.

Prosvjednici su ometali mise držeći natpise koji podržavaju pobačaj, pisali grafite po crkvenim prostorima te vandalizirali kipove sv. Ivana Pavla II. i skandirali slogane protiv svećenstva.
Nadbiskup je zahvalio onima koji su posvjedočili vrijednost ljudskog života, unatoč tome što su se „često susretali s agresijom i prijezirom”. Također je pohvalio zajednice u Poljskoj koje su nastojale obraniti nerođeni život.
„Oni su glas prirodnog razuma, koji dosljedno, suprotno ideološkom konformizmu i oportunizmu, brani ljudski život u svakoj fazi njegova razvoja”, rekao je.
„Oni su glas stotina milijuna ljudi širom svijeta koji su otkrili ljepotu svakog života.”

„Nažalost, ovaj hrabri i pravedni glas često nailazi na agresiju i nasilje pristaša civilizacije smrti.”

Nadbiskup je pohvalio ljude koji ne samo da su radili na punoj pravnoj zaštiti nerođenog života, već je ponudio pomoć i podršku budućim majkama.
„Od srca blagoslivljam sve ljude dobre volje i molim za milost obraćenja za one koji još nisu otkrili zapanjujuću ljepotu svakog života”, napisao je.

„Također prikazujem Bogu sve one koji u Europi održavaju svijest o svom duhovnom i vjerskom i moralnom nasljeđu.”

Izvor