Naslovnica Crkva Poljski nadbiskup: „U Kristu moramo postići veliko resetiranje, veliku obnovu i uređivanje...

Poljski nadbiskup: „U Kristu moramo postići veliko resetiranje, veliku obnovu i uređivanje svojih života”.

327
0

Krakovski nadbiskup Marek Jędraszewski propovijedao je protiv „Velikog resetiranja” koji su zamislili globalisti, rekavši da nema obnove bez Krista.

„U Kristu moramo postići ‘veliko resetiranje’, veliku obnovu i preuređivanje svojih života”, istaknuo je nadbiskup.

U homiliji se osvrnuo na englesku riječ „reset” i kako se ta riječ najprikladnije odnosi na korizmeno vrijeme. Rekao je da ta „riječ koja je danas u modi” opisuje iskustvo naroda iz Ninive u čitanju (Jona 3,1-10) nakon što ih je prorok Jona upozorio na Božju srdžbu.

„I Bog je odgovorio na kolektivno ‘resetiranje’ naroda Ninive mijenjajući svoj izvorni plan za grad”, nastavio je. „Bila je to sjajna nova stvarnost, nov način života zahvaljujući Joninu pozivu, kojem su stanovnici Ninive vjerovali i prihvatili ga.”

Nadbiskup je zatim govorio o posve drugačijem pozivu na „resetiranje”: COVID-19: Veliko resetiranje Klausa Schwaba, osnivača i izvršnog predsjednika Svjetskog ekonomskog foruma i ekonomista Thierryja Mallereta. Knjiga, primijetio je, ima viziju obnovljenog čovječanstva, ali bez ikakva pozivanja Boga.

„Kao ljudska zajednica trebali bismo se nositi s ugroženim vrstama životinja, otrovanim zrakom, razinom emisija stakleničkih plinova, geopolitičkim, fizičkim i psihološkim analizama o zdravstvenom stanju suvremenog društva, o moralnim i etičkim dramama i egzistencijalnom krizom koja muči zapadna društva”, rekao je Jędraszewski čitajući citat iz knjige.

Izjavio je da je jedno od poglavlja Schwabove knjige naslovljeno „Redefiniranje naše humanosti” i da ovaj odjeljak „spominje spajanje cijele osobe pomoću stroja” koji će pomoći dovesti čovječanstvo na višu razinu evolucije.

Novo i poboljšano ljudsko biće kojem se nadaju nakon COVID-19: i koje bi Veliko resetiranje trebalo proizvesti, treba biti empatičnije, uključeno u socijalna i ekonomska pitanja, poput klimatskih promjena i LGBT ideologije, uključeno u međunarodne pokrete, poput Black Lives Matter, zabrinuto za imigrante, voljno žrtvovati sebe i vlastite težnje s ciljem izgradnje boljeg svijeta – „i izbaciti bilo kakav odraz o tome tko sam ja kao ljudsko biće kao besmisleno, nepotrebno, beskorisno”, dodao je nadbiskup.

Gdje je ovdje mjesto za Boga?”, upitao je Jędraszewski.

„Kako se može govoriti o novom čovjeku i novom svijetu bez pozivanja na Boga?”, nastavio je.

„Ogromno djelo od nekoliko stotina stranica gdje se samo jednom spominje vjera. Ne spominje se transcendencija, Bog. Na kraju se govori o nedefiniranoj ‘Majci prirodi’, napisanoj velikim slovima.”

Nadbiskup je citirao povjesničara Grzegorza Kucharczyka, koji vjeruje da su ideje globalista suprotne kršćanstvu.

„Globalisti pokušavaju iskoristiti pandemiju koronavirusa kako bi u potpunosti obezvrijedili sve ono čemu je kršćanstvo doprinosilo gotovo 2000 godina i još uvijek doprinosi dobru čovječanstva”, rekao je.

Jędraszewski je, također, citirao profesora Renata Cristinu sa Sveučilišta u Trstu, koji je rekao da Schwabovom djelu „nedostaju određene i jasne ideje, tamo nema temelja, nema temelja na kojima bi se mogla graditi budućnost; umjesto toga, postoji poziv na široku zbrku.”

„Sama knjiga sudjeluje u kaosu koji utječe na suvremeni zapadni svijet”, nastavio je nadbiskup. „To je manifestacija nihilističkog sekularizma i izravan put do dekristijanizacije društva.”

Nadbiskup se na kraju osvrnuo na svog biskupskog prethodnika: „Sjetimo se snažne poruke koju je Ivan Pavao II. izrekao prije gotovo 27 godina: ‘otvorite vrata Kristu!’.”

„Otvorite vrata Kristu, vrata vašeg srca i uma, ali i čitavih političkih, društvenih i ekonomskih sustava, jer samo Krist zna što se krije u srcu ljudskog bića”, nastavio je.

„I samo je Krist ključ za razumijevanje onoga što sam ja kao čovjek. Otkriva moje dostojanstvo, dostojanstvo djeteta Božjeg.”

Nadbiskup je zaključio pozivanjem katolika na istinsko „resetiranje“ u Kristu, što im je posebna dužnost u korizmeno vrijeme.

Izvor