Naslovnica Društvo U Poljskoj pokret za život na pomolu velike pobjede! A u Hrvatskoj?

U Poljskoj pokret za život na pomolu velike pobjede! A u Hrvatskoj?

1625
0

Danas prenosimo objave sa facebook stranice JUDITA- glas žene o iznimno važnim događajima u Poljskom parlamentu vezano uz pitanje pobačaja.

Cijela kršćanska Europa svoje je oči uprla u Poljsku gdje upravo traju rasprave oko pobačaja.
Podsjetimo se, poljski zakon iz 1993. dopušta pobačaj u slučaju silovanja, incesta, ugroženog zdravlja majke i malformacije fetusa.
O strožem prijedlogu zakona (koji ne dopušta eugenički pobačaj) raspravljat će posebna komisija i moguće je da odluka neće biti donesena sve do 2019.
Ipak, borba za život nerođenih odnijela je pobjedu. U glasovanju poništena je inicijativa za liberalizaciju pobačaja, vrlo moćna i utjecajna u javnosti. Brojni nerođeni životi tako su obranjeni!
Svako dijete ima pravo roditi se, disati, rasti, biti voljeno i voljeti.
Vrlo brzo će to, ne sumnjamo, prepoznati Poljska.
Hoće li i Hrvatska?
Hoće li i Hrvatska imati hrabrosti ustati i zaštititi najslabije, one koji se ne mogu obraniti sami?
Naime, Poljska je u tom smislu svjetionik, referentna točka na koju se možete pozvati kad relativizatori dobra i zla – i većina naših političara- krenu pričati kako su oni eto protiv pobačaja ali i zabrana koje “nigdje i nikad ” nisu donijele ništa dobra.
E pa, dame i gospodo, jesu.
Gdje? U Poljskoj.
Kad? Sad.
Ponavljamo, Poljska je primjer zemlje koja je raskinula i s takvim ostatkom bezbožnog režima i ukinula pobačaj na zahtjev 1993. Ostavljene su iznimke – međutim kako su se sve prognoze o smrtnosti žena uslijed zabrane pobačaja pokazale netočnima i lažnima (ne samo u slučaju Poljske, postoji i izrađena studija u Čileu) u Poljskoj se odlučilo otići korak dalje.
Unatoč naporima stranke Nowoczesna (Moderna) prijedlog zakona koji povećava zaštitu života ide na povjerenstvo za pravosuđe i ljudska prava.
Zašto ističemo Poljsku kao primjer?
Zato što se njihovim iskustvom vrlo uspješno svim dušebrižnicima zatvaraju usta.
Na srcu nam je dobro žena i zato smo pripremili cjeloviti paket zaštite” – rekla je Joanna Banasiuk, predstavnica inicijative “Stop pobačaju”.
Prije glasovanja za prijedlog “Stop pobačaju” riječ je uzela Anna Milczanowska (PiS) postavljajući pitanje da li je istina da se prema današnjoj zakonskoj situaciji obavlja sve više pobačaja zbog genetskih poremećaja ploda, uključujući Downov sindrom, naglasivši da je i sama majka djeteta s Downovim sindromom.
Uvjeravam Vas da to nije patnja, kao što se moglo čuti jučer. To nije križ, to je LJUBAV – rekla je.
Velika većina zastupnika reagirala je na njezin govor pljeskom i ovacijama.
Kad krenu priče o “dobrobiti pobačaja” i tobožnjoj brizi za žene, odaberite pristati uz život, ne uz smrt.
Ljudi kojima je stalo do ljudskog života i njegovog dostojanstva imat će i volje i načina da se uhvate u koštac s problemima koji dovode do pobačaja.
Kako će to učiniti Poljska?
Prijedlog “Stop pobačaju” obvezuje javna administrativna tijela da osiguraju zaštitu i skrb obiteljima suočenima s teškoćama vezanima uz skrb za djecu s invaliditetom ili u slučajevima kad je trudnoća rezultat kaznenog djela. Paralelno s tim, pripremljen je i prijedlog zakona o uvođenju društvenih rješenja koja bi trebala pratiti zabranu pobačaja.
U prijedlogu se također nalazi i odredba o uvođenju odgoja za obiteljski život u škole u sklopu kojeg bi se učilo o načelima odgovornog roditeljstva te vrijednosti obitelji i ljudskog života od začeća do prirodne smrti.
A mi? Mi kao društvo? Naši političari? Hoćemo li i dalje mantrati o zabranama koje nisu donijele ništa dobrog?
I koliko ćemo još dugo biti spremni podnositi pranje ruku od krvi nevine djece?
I koliko dugo će se ona još morati prolijevati, koliko dugo da netko konačno kaže: DOSTA?
JUDITA-glas žene