Naslovnica Crkva Polovično priznanje ukazanja u Međugorju bio bi presedan za Crkvu

Polovično priznanje ukazanja u Međugorju bio bi presedan za Crkvu

952
0

Ako Katolička Crkva prizna kao „vjerodostojna” samo početna ukazanja Majke Božje u Međugorju, to bi bilo prvi put da Crkva ističe razlučivanje i razlikovanje faza nekog događaja, izjavio je teološki stručnjak za mariologiju.

Otac Salvatore Perrella, predsjednik Papinskog Instituta Marianum i član povjerenstva koje je Benedikt XVI. osnovao za proučavanje slučaja Međugorje, rekao je da – iako Papa Franjo još nije dao službenu izjavu o pretpostavljenim ukazanjima – “smatra da bi neke stvari ipak trebalo rašćistiti“.

Papini komentari novinarima na letu iz Portugala za Rim “bili su iznenađenje, ali je rekao istinu“, rekao je otac Perrella za Catholic News Service. “Povjerenstvo nije dala konačnu odluku”, ali u raspravi o ukazanjima koja su navodno započela 24. lipnja 1981., a traju i danas, povjerenstvo je odlučilo različito pristupiti fenomenu koji se dogodio u prvih 10 dana od onoga što se događalo kasnije u sljedeća tri desetljeća.

Povjerenstvo drži da su prva ukazanja vjerodostojna“, rekao je. “Nakon toga, stvari su malo kompliciranije.”

Kao član papinskog povjerenstva, otac Perrella je rekao da ne može razgovarati o specifičnostima koje sam papa već nije otkrio u medijima. Ali, nije se protivio sugestiji kako je jedan od kompliciranih faktora napetost koja postoji u međugorskoj župi između tamošnjih franjevaca i mjesnog biskupa. U nekim navodnim porukama, Marija je stala na stranu franjevaca.

Stoga je uz kardinale, biskupe i teologe, papinsko povjerenstvo uključilo i nekoliko stručnjaka iz područja psihologije i psihijatrije, preporučene članove tima bilo koje službene istrage o mogućim ukazanjima. Nekoliko ljudskih faktora i vanjski pritisci – ne samo psihičke naravi – mogu igrati ulogu u navođenju navodnih vidjelaca na krivi put.

Baš kao što je Isus izabrao ljude, a ne svece da mu budu apostoli, Bog ne bira svece za vidioce, rekao je otac Perrella. Apostoli su bili pozvani na rast u vjeri i svetosti te da postanu sveci, baš kao i što su vidioci pozvani na obraćenje i nasljedovanje Evanđelja, rekao je.

Katolička Crkva procjenjuje navodna ukazanja kao “Božji dar i znak Božje prisutnosti u određeno vrijeme, na određenom mjestu i određenim vidiocima”, rekao je otac Perrella. “Majka Isusova koja se ukazuje, ako je stvarna, kako Papa kaže, ne može ništa dodati Objavi Isusa Krista, već ljude podsjeća i poziva natrag Evanđelju.”

Autentične poruke su “jednostavne i u skladu s Evanđeljem”, rekao je. Ako su “banalne, površne”, one ne mogu istinski biti od Boga.

Zato je važno što je povjerenstvo za Međugorje preporučilo papi Franji ukidanje zabrane crkvenih i župnih hodočašća u Međugorje, te proglašenje župne crkve Svetog Jakova papinskim svetištem pod nadzorom Vatikana.

Ovo bi bila “inteligentna pastoralna odluka”, smatra otac Perrella, i mogla bi se donijeti bez obzira na službeni stav Vatikana. Dopuštanje hodočašća i proglašenje crkve svetištem značilo bi priznanje molitvi, pobožnosti i obraćenja milijuna ljudi u Međugorju.

Istovremeno, osiguralo bi se da “župnik, a ne turistička agencija” bude zadužen za događaje vezane uz Međugorje, zaključuje otac Perrella.

Izbor