Naslovnica Crkva Ponovno iščitavanje Humanae Vitae u svjetlu Amorisa Laetitia

Ponovno iščitavanje Humanae Vitae u svjetlu Amorisa Laetitia

740
0

Odgovorno roditeljstvo može obvezati bračni par na korištenje umjetne kontrole rađanja– izjavio je nedavno novoimenovani član Papinske akademije za život, tvrdeći kako svoju teoriju temelji na papinoj apostolskoj pobudnici o obitelji Amoris Laetitia.

Talijanski moralni teolog, otac Maurizio Chiodi je na javnom predavanju na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu 14. prosinca rekao kako postoje “okolnosti – upućujem na Amoris Laetitia, osmo poglavlje- koje upravo zbog odgovornosti zahtijevaju kontracepciju“.

Osmo poglavlje papinog dokumenta o obitelji iz 2016. godine izazvalo je kontroverze zbog različitih interpretacija koja se odnose na mogućnost primanja Svete pričesti za “ponovno vjenčane osobe u građanskom braku”.

Kada su “prirodne metode nemoguće, treba pronaći druge oblike odgovornosti“, ustvrdio je otac Chiodi u svom predavanju pod naslovom: Ponovno iščitavanje Humanae Vitae (1968) u svjetlu Amorisa Laetitia (2016).

U takvim okolnostima, rekao je, “umjetna metoda reguliranja rađanja mogla bi se prepoznati kao čin odgovornosti koji se provodi, ne kako bi radikalno odbacili dar djeteta, već zato što u tim situacijama odgovornost zove par i obitelj na drugačije oblike dobrodošlice i gostoprimstva“.

Nije slučajno da komentari talijanskog profesora dolaze baš u godini kada Crkva obilježava pedesetu obljetnicu enciklike Papa Pavao VI. Humanae Vitae, koja je potvrdila crkvenu zabranu kontracepcije. U svojoj enciklici, Pavao VI. nazvao je umjetnu kontracepciju “inherentno pogrešnom”, odobrio prirodno planiranje obitelji i potvrdio crkveno učenje o bračnoj ljubavi i odgovornom roditeljstvu.

Chiodijevo predavanje bilo je treće u nizu u sklopu predavanja koje ove akademske godine organiziraju fakultet društvenih znanosti i moralne teologije Papinskoga gregorijanskog sveučilišta. Cilj ovih predavanja je zauzeti novi i širi pogled na encikliku “u kontekstu vremena promjena” i “složenijih” situacija.

Javno predavanje o. Chiodia, namijenjeno studentima teologije i redovnicama, možda je najjasniji pokazatelj kako je u tijeku organizirano nastojanje da se u ‘duhu vremena’ reinterpretira tumačenje Humanae Vitae, koja izričito brani sve oblike umjetne kontracepcije.

Izvor