Naslovnica Crkva POPULARNI PAPA

POPULARNI PAPA

459
0

Da nije papa, Franjo bi vjerojatno bio vrlo uspješan političar. Nevjerojatno s kojom lakoćom je papa Franjo u prva tri mjeseca svog pontifikata uspio pridobiti naklanost svjetskih medija. Njegovi citati se redovno pojavljuju u skoro svim dnevnim novinama, i to u pozitivnim tonovima, dok se sa druge strane čini kako je sve teže otvoreno živjeti Katoličku vjeru zbog napada na Crkvu koji dolaze od tih istih medija.
Zaista je ironično što talijanska verzija časopisa koji slavi taštinu Vanity Fair proglašava papu Franju osobom godine, tvrdeći da je Franjo učinio dovoljno u svojih prvih 100 dana kao Papa da bi ga se moglo uvrstiti na top-listu najvažnijih svjetskih lidera u povijesti! Usput su našli jednog velikog poklonika papa Franje, Sir Elton Johna, koji kaže: „Franjo je jedno čudo poniznosti u eri taštine.“ Elton još dodaje da se nada kako će se Franjine poruke čuti u zajednicama koje traže njegovu ljubav, uključujući gay osobe te djecu i žene koja pate od AIDS-a.
Kao da ima najboljeg PR savjetnika na svijetu, Papa Franjo svakodnevno uspijeva servirati medijima još jednu priču o poniznosti koju ovi jedva čekaju primiti i objaviti. Zadnjih dana u điru su osobna prometna sredstva, pa je tako Papa govorio o poniznosti u odabiru automobila, te se i sam odlučio voziti u jednom polovnom kvazi papa-mobilu. Još je našao za zgodno preporučiti mladim bogoslovima da bi se trebali služiti biciklom kada postanu svećenicu. Urednici tiskovnih medija diljem svijeta obožavaju ovakve citate od pape zato što su oni objavljeni, makar indirektno, kao napad na kler u njihovim zemljama. Tu bi se mogla dodati i kritika prema bivšim papama. Razumijem ja da papa puno toga govori, a mediji izvlače ono što se njima čini zanimljivo, ali mislim da je već došlo vrijeme da papa počasti sekularni svijet s jednom pravom medijskom bombom. To ustvari ne bi bilo ništa spektakularno ali bi se ticalo crkvenog učenja. Bilo bi lijepo kada bi se učenje Crkve, odnosno istine oko važnih pitanja za naše društvo kao što su istospolni brak, abortus, umjetna oplodnja itd. čule i sa samog Vrha tj. od poglavara Katoličke crkve. Mediji su uglavnom ignorirali papu Benedikta kada je pravedno govorio o ovim problemima, pa bi zato Franjo trebao naglasiti ovo učenje u još jačem tonu. Mislim da je čak jedna enciklika sa ovim temama nužna, ne samo za vjernike, nego i za ostatak svijeta da se zna točno kako Crkva stoji u vezi ovih pitanja, a možda je potrebna i samoj Crkvi.
U protivnom moglo bi nam se dogoditi da nam čak i premijer Milanović počne citirati papa Franju i pozivati nas da budemo više kao on a manje kao Bizantinci.