Naslovnica Društvo Poricanje prava na život rezultira genocidom

Poricanje prava na život rezultira genocidom

745
0

Ista ona doktrina koja kaže da neki ljudi nisu ‘dostojni života’, a koje je dovela do razornih genocida u nacističkoj Njemačkoj i staljinističkoj Rusiji nalazi se u korijenu holokausta nerođene djece i rastućem pritisku za uvođenjem eutanazije“- rekao je američki komentator George Weigel .

Govoreći u subotu na Međunarodnoj Pro – Life konferenciji u Rimu, Weigel je objasnio razorne posljedice uskraćivanja ‘prava na život’, koje je opisano kao prvo od svih ljudskih prava.

Ako država stvarno posjeduje moć kojom može proglasiti da su neki članovi ljudske zajednice – na primjer nerođeni, – izvan kruga zajedničkog interesa i pravne zaštite, onda nitko nije siguran, jer nitko nema “prava” koje država ne može ukinuti.

Rezultat ovakvog poricanja temeljnog ljudskog prava, prava na život, bio je isti i u njemačkom nacizmu i marksizam- lenjinizmu: rezultat je bio genocid“, zaključio je Weigel.

Dodao je da je još uvijek “misterij” kako su zapadne demokracije zaboravile lekcije iz tih totalitarnih država 20. stoljeća kada su liberalizirali svoje zakone o pobačaju i eutanaziji .

Mora se reći, i to bez oklijevanja: očajnički lažna ideja da neki životi vrijede manje od nekih drugih ljudskih života, pa time imaju manja prava na kulturnu i pravnu zaštitu od drugih, nalazi se u korijenu dopuštanja abortusa u našim zemljama, a sada je ona zarazila i javnu politiku prema starijim osobama, na drugom kraju životnog spektra“.

Prije konferencije, koja je privukla više od 150 sudionika iz cijelog svijeta, 52 pro – life vođe iz 16 zemalja potpisali su deklaraciju pozivajući katoličke biskupe diljem svijeta da katoličkim političarima koji su za pobačaj uskrate pričest u duhu ” ljubavi i milosrđa”.

Kardinal Raymond Burke, prefekt Apostolske Signature, najvišeg crkvenog suda, u pozdravnom govoru prije Weigela, ponovio je svoj snažan stav u korist uskraćivanja pričesti takvim političarima.