Naslovnica Crkva Portret liberalnog kardinala

Portret liberalnog kardinala

1338
0

Vijest o nedavnoj smrti belgijskog kardinala Godfrieda Danneelsa, dan nakon šeste godišnjice izbora pape Franje, skrenula je pozornost na važnost papinskih imenovanja u definiranju jednog pontifikata.

Tko je zapravo bio “revni pastir koji je odano služio Crkvi ne samo u svojoj biskupiji nego i na nacionalnoj razini kao predsjednik Belgijske biskupske konferencije” kao je to napisao papa Franjo u svom brzojavu sućuti?

Kardinala Danneelsa iz Bruxellesa na tu dužnost imenovao je sv. Ivan Pavao II. 1979. – a kardinalsku čast primio je 1983. – u toj službi je ostao punih 31 godinu, sve do odlaska u mirovinu 2010. Bio je vodeći među europskim liberalnim prelatima te su mu početkom 1980-ih povjereni ključni zadaci pod pontifikatom Ivana Pavla II.

S vremenom, Daneels je postao vođa frakcije koja se protivila kardinalu Josephu Ratzingeru. Takozvana “Sv. Gallen Mafia” kako ju je nazvao sam kardinal Danneels, počela se sastajati 1996. godine; bila je to neformalna skupina samozvanih progresivnih kardinala i biskupa koji su odlučili utjecati na konklavu nakon smrti pape Ivana Pavla II.

Imali su svog kandidata u kardinalu Jorgeu Bergogliu iz Buenos Airesa, ali nisu mogli spriječiti izbor kardinala Josepha Ratzingera 2005. godine, što je duboko razočaralo kardinala Danneelsa. Ali ipak doživio svoje “osobno uskrsnuće” kada je kardinal Bergoglio izabran 2013. godine.

Papa Franjo prekinuo je svoje korizmeno duhovne vježbe kako bi odmah poslao telegram saučešća zbog smrti kardinala Danneelsa, telegram koji je istaknuo dugu službu belgijskog kardinala, te njegovo papinsko imenovanje na dvije sinode o obitelji u 2014. i 2015. godini.

Članak koji je objavio Rod Dreher u American Conservative pokazuje u što se Crkva u Belgiji pretvorila pod vlašću Daneelsa još 1984. godine – i objašnjava mnogo toga o problemima koje Crkva danas trpi.

Gore je isječak iz Kerk en Leven (Crkva i život), iz kolovoza 1984. Kerk en Leven je tjednik Katoličke crkve u Flandriji.

U Flandriji je osnovana ekumenska radna skupina za pedofiliju. Ova radna skupina, sastavljena od katolika i protestanata, nastojala je osvijestiti Crkve o fenomenu pedofilije, prenijeti informacije i ukloniti predrasude. Radna skupina je također željela informirati javnost o svemu što se pojavljuje na području pedofilije. Dobrodošli su svi koji žele bolje upoznati pedofiliju i pedofile, pod uvjetom da se to čini u ozračje otvorenosti, poštovanja i pouzdanosti.

U članku dalje piše da se sastaju u kapelici i da ih vode svećenici.

Tekst u lijevom stupcu opisuje što se dogodilo nakon pisma jedne zabrinute majke kardinalu Danneelsu, koja ga je htjela upozoriti i podijelila s njim više informacija o programu koji se odvijao pod njegovim pokroviteljstvom. Evo što je Radna skupina pedofila savjetovala:

– Ako vaš sin ili kćer osjeća da je veza s pedofilom u redu, nemojte prekidati tu vezu;
– Reakcija okoliša često je štetnija od samih događaja;
– Mnogi uvjereni kršćani mogu nešto naučiti od pedofila;
– Poželjno je uspostaviti odnos povjerenja između pedofila i roditelja.

Prema samom tekstu, kardinal Danneels nije učinio ništa u vezi primjedbi ove majke. Iste je godine njegov dragi prijatelj Roger Vangheluwe postao biskup u Brugesu. Otkriveno je desetljećima kasnije da je Vangheluwe pedofil koji je zlostavljao dvojicu svojih nećaka – a kardinala Danneelsa potajno je snimila jedna od žrtava dok ju je nagovarao da šuti o cijelom slučaju.

Također, kardinal Danneels je pozitivno ocijenio uvođenje zakona kojim se homoseksualcima omogućuje sklapanje ‘braka’. “Mislim da je pozitivni razvitak da države budu slobodne otvoriti mogućnost građanskih brakova za homoseksualce”, izjavio je tada Danneels dodajući kako bi se možda tome braku trebalo dati drugo ime. “Crkva se ne protivi određenom ‘braku’ između osoba istoga spola, ali govorimo o posebnoj vrsti braka, koji nije isti kao onaj između muškarca i žene. Za takav brak moramo pronaći drugi izraz u rječniku”, izjavio je kardinal Danneels, te dodao kako Crkva današnjice ima drugačije držanje, malo nijansiranije, i nije toliko kruta u moralnim načelima.

“Vjerujem da postoji jasna evolucija u crkvenom promišljanju”, kazao je Danneels i kao primjer spomenuo i promjenu držanja prema samoubojstvima.

To je prava slika velikog liberalnog kardinala kojeg je papa Franjo pozvao da sudjeluje na crkvenoj sinodi o obitelji.