Naslovnica Papa Franjo Posljedice medijskih manipulacija Franjinim pontifikatom

Posljedice medijskih manipulacija Franjinim pontifikatom

1443
0

Na svom blogu Fr Hunwick’s Mutual Enrichment vlč. John Hunwick razmatra o medijskim manipulacijama pontifikatom papa Franje te posljedicama koje bi ovo moglo imati po njegovog nasljednika. Pa prenosimo najzanimljivije dijelove:

Sjećate se što se dogodilo nakon Drugog vatikanskog sabora? Pojavila se ideja o koncilu, ponekad zvana Duh Koncila.

Ova ideja je imala malo toga zajedničkog s onim što je Koncil zapravo učio. Ali, postoje ljudi, pogotovo novinari, koji misle drugačije iako nikad nisu pročitali nijedan dokument koji je proizašao sa tog istog Sabora. Nažalost, vrlo često ono što novinari pišu diktira javno mnijenje pa su tako sve postkoncilske pape (od blaženog Pavla VI. nadalje) bile kritizirane zbog “pokušaja miniranja koncila“, onda kada su njihovi postupci jednostavno bili usmjereni na održavanje koncila, ili su pozivali na ponovno čitanje (ili prvo čitanje!) koncilskih tekstova i rasvjetljavanje hermeneutike prema kojoj ga treba shvatiti. Neprijatelje vjere ove činjenice ne zanimaju i čvrsto se drže svoje lažne slike Drugog vatikanskog koju su i sami, po uputama svojih gospodara stvarali i pažljivo održavali.

Kada naš Sveti Otac jednog dana abdicira ili umre, strah me je da će se dogoditi nešto vrlo slično.

Papa Franjo je jasno govorio o tome kako je “lojalni Sin Crkve“; on je potvrdio njezin nauk u područjima u kojima ga Svijet najviše mrzi, kao što su pobačaj i brak te odnos između sakramenta svetog reda i žena.

Doista: njegov stav prema pravovjerju je potpuno zanemaren od strane medija. A to je dijelom i zato što on ima spretan način kako ne biti konfliktan kada se suočava sa svijetom.

Pretpostavljam da osjeća kako slika prelata koji prijeteći maše prstom prema svijetu samo odgovara onoj slici koju svijet očekuje od Crkve, tako da djeluje kao turn-off. Zato se, vjerojatno, njegovi izrazi pravovjerja tako rijetko podudaraju sa glavnim vijestima dana. Neki katolici ga kritiziraju zbog toga, ali čini mi se da je Papa možda i u pravu. Osude, izgleda, nisu puno učinile kako bi zaustavile plimu; pa je možda i pametno što je Franjo izabrao ovakav pristup. No, u pravu ili ne, ostaje istina da on čvrsto podržava moralni nauk Crkve, iznova i iznova, i bez nejasnoća.

No moja najveća briga je ova. Nakon ovog pontifikata, vukovi, novinari Kristo-mrzitelji, nevjerni svećenici…, zaboravit će, istisnuti papa Franjinu stvarnu besprijekornu vjernost Crkvi, i baš kao što je Zli promovirao lažnu sliku Koncila, tako će predstavljati lažnu sliku pape Franje – sliku pape koji je “odbio suditi”, pape koji “nije imao problema” s razvodom i homoseksualnošću i ostale gluposti Zeitgeista; dakle “blag” i “ponizan”, “pun ljubavi” i “milosrdan” papa.

I baš kao što je lažna slika Drugog vatikanskog uporno ometala život Crkve više od pola stoljeća, tako bi i lažna slika pape Franje mogla ometati njegovog nasljednika. On će, bez obzira što činio, biti optužen za “pokušaj vračanje Crkve u vrijeme prije dobrog pape Franje“. Potpuno falsificirane slike, potpuno nepovijesnog “Pape Franje”, neprestano će se spominjati kako bi spriječili buduće pape  u njihovoj službi i držali na odstojanju slatki dah Duha Svetoga. Ecclesia Militans će se i dalje boriti, ionako preopterećena, s još jednim baukom na leđima.

Ne znam što bi se moglo učiniti po ovom pitanju, ali mislim da prvi korak treba biti svjesnost ovakvog scenarija.

Mislite li da je možda vrijeme za crnog papu iz Afrike? Ili to, ili netko tko se jako dobro snalazi u Rimskoj kuriji?

Izvor

A kao primjer kako mediji mogu različito prenijeti  vijest zorno pokazuje ovaj zanimljiv meme: