Naslovnica Svijet Posljednje irsko sjemenište ugostilo je bivšeg premijera homoseksualca čiji su zakoni o...

Posljednje irsko sjemenište ugostilo je bivšeg premijera homoseksualca čiji su zakoni o pobačaju ubili tisuće

694
0

Još jedan primjer koji ukazuje na propast vjere u nekad  katoličkom Irsku:

Irski bivši premijer, koji je ujedno zagovornik abortusa i aktivni homoseksualac, ove će godine ponovno preuzeti svoj stari posao, a nedavno mu je omogućen poseban obilazak Papinskog sveučilišta Sv. Patrika i posljednjeg katoličkog sjemeništa u zemlji.

Lea Varadkara, koji je kao premijer 2018. godine vodio kampanju i donio zakon o pobačaju koji je do danas ubio preko trinaest tisuća nerođenih beba, prošlog tjedna je javno pozdravio i predstavio se nadobudnim klericima u Nacionalnom sjemeništu u Maynoothu.

Vlč. Mullaney, predsjednik Papinskog sveučilišta Svetog Patrika koji nije odgovorio na pitanja o tome je li stav političara o pobačaju ili homoseksualnom „braku” bio osporavan tijekom posjeta, prethodno je odao počast irskom predsjedniku Michaelu D. Higginsu na božićnom koncertu u sjemeništu 2018. godine, samo noć prije nego li je poglavar države potpisao Varadkarov okrutni zakon o pobačaju.

Papinsko sveučilište izvijestilo je u četvrtak da je Mullaney „bio oduševljen što je dobio priliku susresti se s gospodinom Varadkarom i dati mu uvid u bogatu obrazovnu baštinu Svetog Patrika…”.

Komentirajući posjet, Brian Flanagan iz Catholic Association rekao je da:

„Papa Franjo je savjetovao da koristimo pareziju (parrhesia), što zapravo znači da hrabro govorimo istinu vlastima, ali čini se da ni rektor ni predsjednik Sveučilišta u Maynoothu to nisu učinili“.

„Prošlog tjedna su svečano ugostili političara koji je omogućio gotovo sedam tisuća pobačaja godišnje, promovira homoseksualne „brakove“ i imenovao je sudionicu vještičarenja (Kathryn Zappone) ministricom za djecu“, nastavio je.

Sjemenište sv. Patrika je prošlog listopada objavilo da su 2021. godine  samo četiri muškarca ušla u posljednje biskupijsko sjemenište u zemlji, što je, kako se vjeruje, najmanji broj od njegova osnutka 1795. godine.

Sa samo dvadeset šest muškaraca koji trenutno pohađaju jedino sjemenište na cijelom otok (koje trenutno ima 6,9 milijuna stanovnika), i u trenutku dok Dublinskoj nadbiskupiji kronično nedostaje svećenika, čini se kako je ubrzan proces propadanja katolicizma u Irskoj.

U Irskoj je od 1993. godine zatvoreno čak osam biskupijskih sjemeništa zbog stalnog propadanja katoličke vjere i pada broja zvanja diljem otoka.

Nacionalno sjemenište i Papinsko sveučilište sv. Patrika godinama su opterećeni skandalima, a bivšeg predsjednika Papinskog sveučilišta Micheála Ledwitha laicirao je papa Benedikt XVI. 2005. godine nakon optužbi da je seksualno zlostavljao dvojicu dječaka tijekom 80-ih.

Otpuštanje bogoslova koji je 2016. godine prijavio homoseksualnu aktivnost, zajedno s nekoliko drugih slučajeva seksualne devijantnosti od strane svećeničkih pripravnika, potaknulo je Dublinsku nadbiskupiju da tada napusti Maynooth i pošalje ostatak svojih bogoslova u Irski zavod u Rimu, koji je prestao postojati kao sjemenište u lipnju 2020. godine.

Zabrana klečanja tijekom pretvorbe na misi u Nacionalnom sjemeništu sv. Patrika, koju su nekoliko godina provodili odgojitelji u Maynoothu, dovela je do isključenja trojice bogoslova zbog odbijanja da poslušaju naredbe, ali je liturgijska inovacija na kraju odbačena nakon Apostolske vizitacije irskim sjemeništima (2011. godine) po nalogu pape Benedikta XVI.

Izvor