Naslovnica Crkva Posluh u doba korone

Posluh u doba korone

2110
0

Don Jozo Mužić: Hoće li nakon pandemije i lake predaje Crkva u Hrvata imati status kao Crkva u Kini?

Prvi put u povijesti ukinute su globalno svete Mise s narodom i to od strane crkvenih i građanskih vlasti. Ovo je ključno pitanje elementarne pravednosti i ravnopravnosti vjernika i nevjernika pred zakonom. Naime, ako se građanima dopušta da mogu ići u trgovine u određenom broju, sukladno veličini trgovine, a to isto ne dopušta se vjernicima, sukladno veličini crkava, onda imamo neprihvatljivu diskriminaciju. Predstavnici građanske vlasti, koji u pravilu ne vjeruju ili im je vjera samo formalna legitimacija pred izbore, drže vjeru nevažnom i suvišnom i ne mogu uopće shvatiti u čemu je problem. Međutim, to mogu i trebaju shvatiti naši biskupi s kojima su oni dogovarali ove odluke.
Stoga ako naši biskupi ne uviđaju važnost i potrebu da se izbore za jednakost vjernika pred zakonom, nego prihvaćaju podređen položaj vjernika pred zakonom, to može značiti puno toga.
Prvo: da se nisu spremni zdušno založiti za svoje stado i onda tako sami sebe umanjuju kao pastire.
Drugo: iz toga slijedi da tako prihvaćaju i provode diskriminaciju svojih vjernika jer niti jednom riječju nisu pokazali svoje protivljenje i time dopuštaju opasan presedan.
Treće: ako oni sada kao nasljednici apostola daju dojam da misle samo na tijelo, kako to izrijekom izjavljuje jedan od njih, a zaboravljaju na potrebe duše, to se može shvatiti kao pokazatelj malovjerja i čak nevjere.
Četvrto: strah za svoj i tuđi tjelesni život je prirodan i razumljiv, ali ako se dopusti da on bude glavna pobuda kod donošenja odluke onda je teško u tome ne vidjeti tragove kukavičluka.
Peto: kao posljedica svega navedenog mnogi vjernici se osjećaju u ovoj situaciji ostavljeni i izručeni na milost i nemilost građanskim vlastima, odnosno „kao ovce bez pastira“.

Odlomak iz radio emisije “Sjaj Istine” koja je 25. travnja emitirana u programu Radio Marije i koju redovito vodi don Josip Mužić. Možete je poslušati ovdje

Transkript emisije u cijelosti je objavljen na portalu  Vjera i Djela

Posluh u doba korone

 

 

 

 

izvor