Naslovnica Crkva Postaje li pričest isključivo na ruku ‘novo normalno’

Postaje li pričest isključivo na ruku ‘novo normalno’

1555
0

Vjernici u Italiji pozdravili su ponovno slavljenje svetih misa s narodom u Rimu i ostatku Italije, dva mjeseca nakon što su zbog koronavirusa u cijeloj zemlji bile suspendirane.

No, neki katolici i dalje imaju snažne rezerve prema ograničenjima u tzv. “Drugoj fazi” otvaranja, dok su drugi pak optužili talijanske biskupe da koriste pandemiju kao izgovor za “demontiranje liturgije.”

U mnogim većim bazilikama, poput Svetog Petra ili Milana Duomo, vjernicima se mjeri temperatura prije ulaska u crkvu, dozvoljen je samo ograničen broj vjernika, ovisno o veličini, maske su obavezne, a društveno se distanciranje savjetuje znakovima na stupovima. Kako bi se osigurala da ne dođe do prekoračene kvote broja vjernika, dostupne su online rezervacije.

No, možda je najspornija odluka da se Sveta pričest mora primiti isključivo na ruku. Neki su rimski građani izrazili svoje negodovanje i pitali se zbog čega se ovo pravilo primjenjuje na primanje hostije, ali “isto se pravilo ne primjenjuje u trgovinama i prodavaonicama prehrambenih proizvoda”. Slični su argumenti izrečeni i zbog suspendiranja javnih misa na samom početku pandemije, dok su supermarketi i dalje mogli biti otvoreni za vrijeme izolacije.

Mnogi misle da “takva mjera opreza u biti negira sakralnost Euharistije, ona negira Njegovo Tijelo i Krv”.

Svećenici u Rimu privatno govore da su vrlo nezadovoljni zbog pravila o potrebi nošenja rukavica za jednokratnu upotrebu, ali se boje javno iznositi svoje nezadovoljstvo zbog straha od sankcija i prijave policiji. Posebno je zabrinjavajuće ono što se događa s rukavicama nakon doticanja Gospodina u Presvetoj Hostiji.

Pričest na ruku vraća se u raspravu nakon što je prvotno dopuštena na početku pandemije kao moguće rješenje za sprečavanje zaraze, a očit je strah da bi ovakva praksa mogla postati ‘novo normalno’, mantra koja se često ističe u posljednjim vremenima te opisuje kako će nam život izgledati u budućnost.

Naravno, kritičari novih uputa citiraju odgovor na ovo pitanje (Prot. Br. 655/09 / L, od 24. srpnja 2009.) Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata za vrijeme epidemije svinjske gripe u kojem piše:

Ova Kongregacija … želi potvrditi primanje vašeg pisma od 22. lipnja 2009. u vezi s pravom vjernika na primanje svete pričesti na jezik. Ovaj Dikasterij primjećuje da Uredba Redemptionis Sacramentum (25. ožujka 2004.) jasno propisuje da “svaki vjernik ima pravo, prema svojemu izboru, svetu Pričest primiti u usta ” (br. 92), niti se smije “uskratiti Sakramente onima koji u određeno vrijeme za isto mole, a koji su disponirani na pravilan način, te ih pravno gledajući ništa ne sprečava. Svakom krštenom katoliku, kojeg s pravne strane ništa ne sprečava, stoga mora biti odobrena sveta Pričest. Znači da nije dozvoljeno kršćaninu uskratiti svetu Pričest samo zato, npr., što Euharistiju želi primiti klečeći ili stojeći. “(usp. Nr. 91).

Dakako, neki trezveniji biskupi u svijetu, kao onaj u Portlandu (SAD) objavili su sljedeće:

Konzultirali smo se s dva liječnika u vezi s ovim pitanjem, od kojih je jedan specijalist za imunologiju u državi Oregon. Složili su se da pravilno primanje Svete pričesti na jezik ili na ruku predstavlja manje više podjednak rizik. Rizik od dodirivanja jezika i prenošenja sline na druge očito je opasnost; međutim, mogućnost dodirivanja nečije ruke podjednako je vjerojatna, a nečije ruke čak imaju veću izloženost bakterijama.

Andrea Zambrano, novinar katoličkog internetskog dnevnika La Nuova Bussola Quotidiana, rekla je da dokazi sugeriraju kako se pandemija koristi kao “izgovor za rekonstrukciju liturgije“, počevši od “zabrane primanja pričesti na jezik”, za koju tvrdi da nije u zajedničkom protokolu s vladom, ali koju su talijanski biskupi „dodali kasnije“ u svaki biskupski dekret za pojedine biskupije.

Po svemu sudeći, pravoslavci su se svojim protokolom. koji su potpisali s vladom 15. svibnja, osigurali da mogu primati pričest kao i prije, sve dok poduzimaju mjere opreza kao ne bi stupili u kontakt s vjernicima.

Mjerodavni protokol, članak 2.4., gotovo je identičan članku 3.4. za Katoličku Crkvu, ali bez ikakvog spomena mogućeg dolaska do kontakta s “rukama” vjernika. Jednostavno kaže da se poslužitelj liturgije mora “pobrinuti da prinosi Euharistiju na kraju božanske liturgije bez kontakta s vjernicima.”

Isto se odnosi na protokole s luteranima i metodistima, ali pravoslavnim je dopušteno da i dalje primaju svetu pričest na svoj način i na jezik, neki i iz zajedničke žlice.

Prema Avvenireu, pričesnici sada moraju primiti posvećenu hostiju „isključivo na ruku“, a također ne smiju izgovoriti riječ „Amen“ nakon što su primili Euharistiju.

Neki talijanski biskupi, pak predlažu korištenje pincete, ali moguća alternativa te (za njih) možda i prihvatljiviji prijedlog, je prije posvete rezati velike hostije u trake, a ne u uobičajene okrugle oblike, tako da pričesnik može primiti pričest na jezik bez direktnog kontakta kako bi se izbjeglo dodirivanje ​​njegove ruke ili usta i lica.

Izvor