Naslovnica Crkva Postajemo ono što primamo

Postajemo ono što primamo

474
0

Tek kad se upoznamo s temeljima svoje vjere, shvaćamo KAKO SMO PRIMAJUĆI KRŠTENJE PRIMILI ČITAV ŽIVOT ISUSOV I SVE ONE MILOSTI KOJE S NJEGOVIM ŽIVOTOM DOLAZE…

S njime mi tako hodimo u novosti života (vidi Rim 6, 4).

TKO VAS PRIMA MENE PRIMA… (Ev 10, 40)

Prvo čitanje

Jednoga je dana Elizej prolazio kroza Šunam. A živjela ondje ugledna žena i ona ga pozva k stolu. Odonda, kad god prolazaše onuda, uvratio bi se k njoj na jelo. Ona reče svome mužu: “Evo, znam i vidim da je svet onaj čovjek Božji što prolazi ovuda. Načinimo mu sobicu na krovu,…: kad dođe k nama, povući će se onamo.” Jednoga dana dođe on onamo, povuče se u gornju sobu i počinu ondje…. Onda upita svoga slugu: “Dakle, što da učinimo za nju?” … “Dogodine u ovo doba”, reče joj, “zagrlit ćeš sina u naručju.” (2 Kr 4, 8-11. 14-16a)

Pripjevni psalam Ps 89

O ljubavi tvojoj, Gospodine, pjevat ću dovijeka!

Drugo čitanje

Ili zar ne znate: koji smo god kršteni u Krista Isusa, u smrt smo njegovu kršteni. Krštenjem smo dakle zajedno s njime ukopani u smrt da kao što Krist slavom Očevom bî uskrišen od mrtvih, i mi tako hodimo u novosti života. Pa ako umrijesmo s Kristom, vjerujemo da ćemo i živjeti zajedno s njime. … (Rim 6, 3-4.8-11)

Evanđelje

“Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan. Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan. Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga.”

“Tko vas prima, mene prima; a tko prima mene, prima onoga koji je mene poslao. Tko prima proroka jer je prorok, primit će plaću proročku; tko prima pravednika jer je pravednik, primit će plaću pravedničku. Tko napoji jednoga od ovih najmanjih samo čašom hladne vode zato što je moj učenik, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća.” (Mt 10, 37-42)

DATI PROSTOR BOŽJEM PROROKU… znači biti spreman živjeti Božju poruku… znači i biti spreman na čudesni zahvat te poruke u vlastitom životu…

BIBLIJA NAM ČESTO DONOSI PRIMJERE PROMJENA koje su se dogodile nakon što je netko ugostio Božjeg glasnika, slugu i sl.

S Božjim glasnikom dolazi sami Bog u život osobe…

Jedna gospođa, kad sam joj rekao kako se treba više otvoriti Bogu i kako treba više slušati Crkvu, ona, da bi se opravdala, brzo mi je odgovorila: „Velečasni, vjerujte mi, meni je Isus stalno ispred vrata.“

Gledao sam je na trenutak u šutnji nakon te njene izjave.

I misleći kako je tom izjavom na mene ostavila dojam ponovila je još jednom: „Stalno mi je Isus ispred vrata.“ Međutim, upravo taj dio otkrio je problem gospođe, pa sam joj rekao: „Da gospođo, ali Isus ne želi biti ispred vaših vrata, nego želi da ga vi pozovete unutra. Mislim da Vaš glavni problem i jest u tome što držite Isusa ispred, a nikako da se odlučite pozvati ga i iskažete mu svoje gostoprimstvo.

Na kraju, kao da je čekala da bude razotkrivena, priznala je kako je to zaista njen glavni problem, i kako se teško otvara Isusu, te kako je čitav život slušala priče protiv svećenika i Crkve, a i sama je onda sudjelovala u tome. Sada pak, bila je spremna KONAČNO POZVATI ISUSA DA UĐE K NJOJ, BILA JE SPREMNA UGOSTITI GA (i više od toga)…

Žena iz današnjeg prvog čitanje iskazala je gostoprimstvo, i više od gostoprimstva, Božjem proroku. Ona, u dogovoru sa svojim mužem, ne samo da ga je kod sebe primala na jelo svaki put kad bi onuda navraćao, nego mu je uredila i sobicu kako bi imao gdje otpočinuti.

I jako je važno to što su u tome gostoprimstvu sudjelovali muž i žena, tako da je čitava obielj, čitava kuća bila otvorena Bogu. Zato ih je Bog nagradio, uslišao i blagoslovio u onome što su u svojim srcima najžarče željeli (iako to nisu ni tražili od Boga).

BOG NAM ČESTO DAJE I VIŠE NEGO SMO MI TO OD NJEGA TRAŽILI, i u trenutku kad smo se najmanje nadali. PO KRŠTENJU MI SMO PRIMILI PUNO VIŠE nego smo možda toga trenutka bili svjesni. Tako mnogi roditelji donose svoje dijete na krštenje kako bi se držali običaja, ili zato što su im stariji rekli kako nije dobro dugo čekati s krštenjem djeteta…

Međutim, kad se upoznamo s temeljima svoje vjere, shvaćamo KAKO SMO PRIMAJUĆI KRŠTENJE PRIMILI ČITAV ŽIVOT ISUSOV I SVE ONE MILOSTI KOJE S NJEGOVIM ŽIVOTOM DOLAZE… S njime mi tako hodimo u novosti života (vidi Rim 6, 4).

IZABRATI NEŠTO SA SRCEM NOSI SVOJE POSLJEDICE, unosi sa sobom sadržaj. NEKA NAŠ IZBOR ZATO UVIJEK BUDE ISPRED SVEGA

KRIST, NJEGOVA CRKVA I PORUKA KOJU U NJOJ NAVIJEŠTAJU BOŽJI GLASNICI, ISUSOVI UČENICI…

POSTAJEMO ONO ŠTO PRIMAMO, i na nama se ostvaruje riječ Kristova: Tko vas prima mene prima; … (Mt 10, 40).

Mi primamo Krista, i zato nam neće propasti plaća (vidi Mt 10, 42).

Sa stranice dominihanci.hr