Naslovnica Crkva „Potpisao sam pismo jer njemački Sinodalni put sije sjeme zablude o tome...

„Potpisao sam pismo jer njemački Sinodalni put sije sjeme zablude o tome što Crkva doista naučava”

1017
0

Nadbiskup San Francisca Salvatore Cordileone, jedan od biskupa koji je potpisao pismo upozorenja njemačkim biskupima zbog njihovih predloženih reformi, naglasio je da je Katolička crkva trajna i postojana.

„Kristov nauk je bezvremenski. Nije vezan ni za jednu generaciju, ni za jedno vrijeme ili kulturu“, rekao je 12. travnja nadbiskup San Francisca Salvatore Cordileone, jedan od potpisnika, za EWTN News Nightly. „To je univerzalni nauk, odnosi se na sva vremena, sva mjesta i sve kulture”.

Cordileone je govorio nakon što je više od sedamdeset biskupa, uključujući njega samog, potpisalo otvoreno pismo njemačkim biskupima u kojem upozoravaju da bi temeljite promjene u crkvenom nauk koje zagovara trenutni proces poznat kao „Sinodalni put“ mogao dovesti do raskola u Crkvi. Sve više potpisnika dodaje svoja imena pismu od njegovog objavljivanja u utorak ujutro.

Iako se Cordileone složio da ovo nije prvi put da se postupci njemačkih biskupa dovode u pitanje, rekao je da je ovo „svakako najočitiji primjer toga“.

„Potpisao sam pismo jer njemački Sinodalni put sije sjeme zablude o tome što Crkva doista naučava i… što je njezin davno uspostavljeni nauk”, rekao je. „To svakako uzrokuje veliku zbrku unutar Njemačke i postoji opasnost da se proširi na ostatak Crkve”.

Pismo je nastalo nakon što je skupština njemačkog Sinodalnog puta u veljači glasovala za nacrte tekstova koji pozivaju na blagoslove istospolnih zajednica i izmjenu Katekizma Katoličke crkve kao dio „ponovne evaluacije homoseksualnosti“. U novije vrijeme, u intervjuu objavljenom 31. ožujka, njemački kardinal Reinhard Marx ustvrdio je da učenje Katekizma „nije uklesano u kamen” i „da je dopušteno sumnjati u ono što kaže (Katekizam)”.

Cordileone je njemački Sinodalni put identificirao kao višegodišnji proces razgovora i donošenja odluka biskupa, klera, redovnika/redovnica i laika o „onome što oni nazivaju ‘reformama Crkve’“. Rekao je da su te reforme „zapravo izazov za već uspostavljene reforme, doktrine i disciplinska pitanja”.

„Mislim da je važno da biskupi diljem svijeta govore jednim glasom kako bi bili vrlo jasni o našoj vjernosti vjeri koju je Krist povjerio apostolima i preko njih cijeloj Crkvi, posebno njihovim nasljednicima, nama biskupima”, rekao je nadbiskup Cordileone. „Dali smo obećanje da ćemo biti vjerni poučavanju Kristovog nauka i pridružujem se drugoj braći biskupima u tome”.

Rekao je da su ljudi u njegovoj vlastitoj nadbiskupiji, zajedno s njegovim kontaktima u Njemačkoj, zbunjeni postupcima njemačkih crkvenih velikodostojnika. I vjerni njemački katolici i nekoliko biskupa u Njemačkoj šalju pozive u pomoć, dodao je nadbiskup.

„Isto tako se nadam, da ću uz podršku katolicima u Njemačkoj – vjernim katolicima u Njemačkoj – jasno poučavati svoj narod ovdje u svojoj nadbiskupiji, što će i katolicima diljem svijeta jasno pokazati da njihovi biskupi još uvijek stoje s naukom koji je Krist povjerio svojim apostolima i, preko njih, sve do našeg vremena nama“, zaključio je nadbiskup Cordileone.