Naslovnica Papa Franjo Potvrđena papina misa u dvorani Posljednje večere

Potvrđena papina misa u dvorani Posljednje večere

1087
0

(foto: jerusalemshots.com)

Vatikan je objavio raspored papa Franjinog posjeta Svetoj zemlji između 24. i 26. svibnja, a potvrđena je i povijesna misa koju će Sveti Otac služiti u dvorani Posljednje večere. Zato podsjećamo na članak koji smo objavili kada je Izraelska novinska agencija Arutz SHeva prva objavila tu vijest:

Prema Arutz SHeva, Izraelskoj novinskoj agenciji, Katolička Crkva je na tajnim sastancima dogovorila pravo na Sionsku Goru u Jeruzalemu, mjesto koje uključuje i zgradu u kojoj se nalazi dvorana ‘posljednje večere’. Po svemu sudeći, Izraelska vlada je spremna prebaciti vlasništvo nad zgradom Vatikanu uoči papinog posjeta Svetoj zemlji planiranom za svibanj ove godine. Već je dogovoreno kako će za vrijeme posjeta Sveti Otac slaviti misu u dvorani Posljednje večere, pa se detalji oko primopredaje zgrade rješavaju na brzinu. Do sada su se Izraelci kolebali oko prepuštanja kontrole nad ovom zgradom Svetoj Stolici jer je se u njoj također nalazi grob kralja Davida, koji pripadnici židovske vjere sve više posjećuju.

Sjećam se našeg hodočašća u Jeruzalem, prije osam godina, tad je bilo teško pronaći dvoranu ‘posljednje večere’, nije bila posebno obilježena, jer vlasništvo nad samom zgradom još nije bilo riješeno. Na samom objektu stajala je jedna mala pločica s natpisom Cenacolo, a u samoj dvorani nije bilo oznake (čak ni križa). Mjesto na kojem je Isus ustanovio Sakrament Euharistije i ostavio nam najveći mogući Dar obilježeno tek malom pločicom, moglo nam je proći nezapaženo (čak nije bilo navedeno ni u vodiču koji smo imali!?). Da se supruga i ja nismo približili jednoj grupi s vodičem ne bi ni znali gdje smo. Čudan je bio osjećaj ulaziti u samu dvoranu. Pretpostavljam da svatko od nas ima neku svoju predodžbu o tome kako dvorana izgleda zbog raznih filmova i slika ali opet nisi spreman za takvo nešto. Osjećaj da si na mjestu o kojem si godinama slušao, koje osim, Golgote, predstavlja središte kršćanstava je nevjerojatan. Inače je samo mjesto bilo dugi niz godina džamija pa je još vidljiva niša za njihovog svećenika i neki ukrasi. Čudan spoj kultura, povijesti i duhovnog nadahnuća.

Iskreno, tek sam kasnije, promatrajući to mjesto s Brda suza, mjesta gdje je Isus plakao nad Jeruzalemom, shvatio svu njegovu veličinu koju spominje psalmist u svojoj pjesmi:

Bože, tebi dolikuje hvalospjev sa Sionu,
tebi se ispunja zavjet –ti molitve uslišuješ.
Svaka put dolazi k tebi pod teretom grijeha.
Naši nas prijestupi taru, ti ih pomiruješ.
Blažen kog izabra i k sebi uze: on boravi u dvorima tvojim.
Daj da se nasitimo dobrima Doma tvoga i svetošću tvoga Hrama.
Čudesno nas uslišuješ u pravednosti svojoj,
o Bože, spasenje naše,
nado svih krajeva svijeta i mora dalekih. (Ps 65, 1-6)