Naslovnica Društvo Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava tvrdi da ne postoji ‘pravo na...

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava tvrdi da ne postoji ‘pravo na život’ prije rođenje

768
0

Nils Muižnieks, povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava, iznio je plan od četri točke kojim želi progurati pobačaj u ‘zaostale’ europske države, jer “Iz temeljite analize standarda ljudskih prava i jurisprudencije koja se primjenjuje u državama članicama Vijeća Europe, jasno mi je da se ženska ljudska prava ne mogu zaštititi, a da im se ne osigura učinkovit pristup na siguran i legalan pobačaj“.

Nils Muižnieks je ovo napisao za malteške novine Times of Malta, a Malta je malena katolička zemlja koja još uvijek zabranjuje pobačaj. Međutim, Malta ipak omogućuju kupnju kontracepcije, uključujući neke koji mogu djelovati abortivno.

Standardi koji se nalaze u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i Europskoj socijalnoj poveljizahtijevaju da države preko zakonodavstva i prakse jamče pristup sigurnom i legalnom pobačaju”, napisao je Muižnieks. Naveo je odluke Europskog odbora za socijalna prava i Europskog suda za ljudska prava, rekavši kako Italija i Poljska nemaju dovoljno liberalne zakone o abortusu.

Svjestan sam da neki tvrde da su ograničenja pristupa abortusu temeljena na navodnom ‘pravu na život’ prije rođenje”, priznao je. “Međutim, nakon detaljne analize kako se pravo na život tumači u temeljnim ugovorima, jasno mi je da se ovo pravo ne primjenjuje prije rođenja i da međunarodni zakoni i mehanizmi ljudskih prava ne prepoznaju ‘prenatalno’ pravo na život.

Siguran i legalan pobačaj je također sastavni dio prava na zdravlje“, tvrdi Muižnieks.

U nastavku svog pamfleta, Muižnieks, koji bi navodno trebao biti na čelu ‘nezavisne i nepristrane institucije koju je Vijeće Europe uspostavilo  u cilju promocije svijesti i poštivanja ljudskih prava u državama članica ma Vijeća Europe’, predlaže plan od četiri točke po kojem bi malteški dužnosnici trebali započeti kampanju za pobačaj:

1. promicanje “rasprave”

2. donošenje vrlo liberalnog zakona o pobačaju

3. financiranje pobačaja tako da nitko ne odustane od pobačaja zbog financijskog tereta

4.  širenje “sveobuhvatnog” seksualnog obrazovanja i širi pristup kontracepciji.

“Kao polazišna točka, politički lideri i kreatori javnog mijenja trebali bi promicati raspravu u kojoj svaki pojedinac ili organizacija imaju mogućnost izražavanja svojih stavova bez straha od stigme ili negativnih posljedica”, napisao je. “To bi otvorilo put zakonodavcima da izmijene postojeće zakone kako bi ih uskladili sa standardima ljudskih prava”.

“Novi zakon trebao bi osigurati dostupnost pobačaja na zahtjev žene u ranoj trudnoći i nakon toga tijekom trudnoće radi zaštite života i zdravlja žena i osigurati slobodu od mogućeg zlostavljanja”.

Zatim, “nikakva praktična, financijska ili druga prepreka” ne bi smjela spriječiti žene od pristupa abortusu.

“Ove mjere treba dopuniti i drugima, poput osiguranja punog pristupa sveobuhvatnom seksualnom obrazovanju i metodama suvremene kontracepcije, također zbog toga što će to pomoći u sprječavanju neželjenih trudnoća i smanjenju neplaniranih trudnoća”, tvrdi Muižnieks.

 

A stanje u Europi po ovom pitanju, komentirao je i kardinal Robert Sarah u nedavnom intervju za Cathobel u Belgiji:

 Ne samo da Zapad gubi dušu, već čini samoubojstvo jer je stablo bez korijena osuđeno na smrt. Mislim da se Zapad ne može odreći svojih korijena, na kojima je stvorio svoju kulturu i svoje vrijednosti.

Kardinal je pritom nastavio:

Strašne se stvari događaju na Zapadu. Mislim da parlament koji zakonski dopušta smrt nevine bebe, bez obrane, čini ozbiljan čin nasilja nad ljudskom osobom. Kada se nametne pobačaj, osobito nad narodima u zemljama u razvoju, rekavši da ako ga ne prihvate, više neće dobivati pomoć, to je čin nasilja. Ali to nije iznenađujuće. Kada se napusti Boga, također se napušta i čovjeka; više nema jasne vizije o tome tko je čovjek. Ovo je velika antropološka kriza na Zapadu. A dovelo je do toga da se ljude tretira kao objekte.