Naslovnica Crkva Povjerenstvo: nema povijesnih dokaza da su žene bile ređene za đakonat

Povjerenstvo: nema povijesnih dokaza da su žene bile ređene za đakonat

391
0

Na LifeSiteNews-u objavljen je članak koja se odnosi na završno izvješće studijskog povjerenstva koje je osnovao papa Franjo radi proučavanja povijesne pozadine ženskog đakonata, đakonisa, đakonica, ili kako god ljudi danas misle da bi se trebale zvati.

Zadatak povjerenstva nije bio davanje preporuka o mogućnosti oživljavanja ženskog đakonata. Jednostavno su morali ispitati povijesne činjenice.

Povjerenstvo, sastavljeno od 13 članova, među kojima šest žena, je utvrdilo da nema dokaza da su žene ikada bili ređene za đakonat, odnosno ne na isti način na koji su bili ređeni muškarci.

Znali smo to i prije. I znamo da ređenje žena za đakonat nije moguće zbog harmonije tri stupnja sakramenta Svetog reda. Samo muškarci mogu primiti taj sakrament.

Naravno, nepopustljivi tvrdokorni protivnici, poput mnogih teologa i visoko pozicioniranih prelata nastavit će gurati svoju ideju da se ženama podijeli đakonat.

Uzalud. To se neće dogoditi.

Profesor Manfred Hauke [član povjerenstva], u komentaru za LifeSiteNews, naglasio je ovo stajalište rekavši: “Ne možemo identificirati posvećenje đakonisa s ređenjem đakona. Nije bilo sakramentalnog ređenja koje bi se po svom načinu moglo poistovjetiti sa sakramentom Svetog reda (za biskupe, svećenike i đakone).” Te nastavio “Povijest ustanove đakonisa ne pruža čvrstu osnovu za uvođenje sakramentalnog ređenja ženske osobe u đakonat. Drevna crkva nije bila upoznata sa ženskim đakonatom koji se može poistovjetiti sa muškim đakonatom.”

Izvor