Naslovnica Društvo Pozaić vs. Jovanović

Pozaić vs. Jovanović

729
0

Izgleda da se Ministar Znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović našao prozvan čitajući propovijed zagrebačkog pomoćnog nadbiskupa Valentina Pozaića. Znajući da će misa na blagdan Svih svetih biti prenošena uživo na Hrvatskoj televiziji, Pozaić je bio dosta ‘papren’ u svojoj propovijedi, a za uzor je vjerojatno uzeo svog subrata iz reda Družbe Isusove, dok je ovaj još bio biskup u Beunos Airesu a suočio se sa sličnim problemima u društvo kao i Pozaić. Ovako je glasila Pozaićeva propovijed kako ju je prenio Novi List:

Zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić na misi u povodu blagdana Svih svetih, istaknuo je da ako je Bog odbačen, prestaju vrijediti i naravni i Božji zakon, gubi se i čovjek i obitelj i narod, dok iz prevrata kulturnih revolucija nastaju obiteljski i društveni lomovi.

Služeći svečano euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na zagrebačkom groblju Mirogoju, mons. Pozaić podsjetio je kako Crkva na današnji blagdan stavlja na razmatranje vrhunac Isusova ‘Govora na gori’ – a to je Blaženstvo i obećanja koja čovjeka “svojim sadržajem uvode u jedan novi svijet univerzalnih vrednota, često potpuno različit od ovoga svijeta u kojem živimo”.

Isus Krist je izgovorio Blaženstva za nedužne, za svijet dobra protiv zla, i za mir u svijetu nemira; a Lucifer, “prvi pokretač revolucije zla u srcu i u svijetu, odbacuje Blaženstva i njihov blagoslov; nudi Babilon, Sodomu i Gomoru, ratove i progone, uništene obitelji i domove, izbjeglice u nepreglednim mnoštvima”, naglasio je biskup Pozaić.

Ako je Bog odbačen, prestaju vrijediti i naravni i Božji zakon, gubi se i čovjek i obitelj i narod, dodao je.

Kada laž zamijeni istinu zlo postaje lijepo, grijeh privlačan, a sveto izrugano, kazao je Pozaić i pozvao “čovjeka Blaženstava da progovori svaki put kad istina postane predmet trgovine, kada ‘dizanje ruku’ u ime demokracije postaje ritual u prilog zločinačke ideologije trenutačnog režima”.

Mons. Pozaić je također naglasio kako iz prevrata, kulturalne revolucije, ishode obiteljski i društveni lomovi, prezir ljudskog života na njegovu početku i kraju, odbacivanje prvog biblijskog blagoslova ‘Rastite i množite se’ a umjesto kulture života harači pošast smrti.

“Od lani u Hrvatskoj je nestalo 209 razreda, ili 5240 učenika. Jesu li to blaženstva, blagoslov, sreća i budućnost Hrvatske?”, upitao je biskup Pozaić.

“Konspirativna i javna destrukcija legalizirana je i sustavna” kao i “razaranje ustanova, tih nosivih stupova zdravog društva, među kojima su brak i obitelj”, naglasio je biskup Pozaić, dodajući kako se “umjesto zdravog odgoja nameće ideologija pranja mozga, zatupljivanje savjesti, prezir roditelja i njihovih prava”.
Oni koji žive Blaženstva susreću progone – kršćanofobija poprima bolne razmjere u svijetu, i u Lijepoj našoj domovini, a manifestira se putem kulturalne revolucije, ocijenio je.
Mons. Pozaić napominje kako je na djelu “izopačenje ljestvice vrednota; pobrkani su sredstva i ciljevi, vrednote i vrijednosti, ono što se može kupiti i prodati, i ono što nema cijene: osoba, savjest i sloboda, čast i dostojanstvo”.

“Slaveći blagdan Svih Svetih – onih proglašenih i neproglašenih mučenika, djece, mladih i odraslih, muževa i žena – potvrđujemo ljepotu i uzvišenost iskonske, integralne vizije čovjeka stvorena na sliku Božju: muško i žensko, i njih dvoje bit će jedno tijelo, i darivat će nove živote, stvarati brak i obitelj po Božjem naumu za vlastito osobno dobro, za dobro naroda i čovječanstva, za ljudski grad na zemlji i za Božji grad na nebu”, zaključio je biskup Pozaić na homiliji na svetkovinu Svih Svetih.

A ovako je reagirao naš Ministar Obrazovanje na facebooku:

– Je li mons. Pozaić pročitao bar jednu knjigu koju je napisao papa Franjo!? Nakon još jedne njegove “propovijedi” siguran sam da nije, jer papa Franjo kaže: “Užasavam se intelektualaca koji nemaju talenta i etičara koji u sebi nemaju dobrote… . Etika je cvijet ljudske dobrote. Ukorijenjena je u sposobnosti da budemo dobri, koju posjeduje čovjek ili društvo. Inače se pretvara u moraliziranje, lažnu etiku i nakraju u vrhunac licemjerja.” Pametnome dosta!

Zaista pametnome (da ne koristim drugi izraz) dosta. Svaki drugi komentar ovdje je suvišan. Samo što ne bih mogao niti zamisliti da bi netko od naših političara citirao riječi Benedikta XVI u javnoj polemici protiv jednog našeg biskupa!