Naslovnica Svijet Pravoslavni patrijarh: Crkva se mora boriti protiv “globalne hereze” prava na grijeh.

Pravoslavni patrijarh: Crkva se mora boriti protiv “globalne hereze” prava na grijeh.

1205
0

Patrijarh Kiril, poglavar 200 milijuna pravoslavnih vjernika Rusije, izjavio je da je suvremeni svijet ogrezao u herezu kao nikada prije.

“Hereza” protiv koje govori patrijarh Kiril je “obožavanje čovjeka”, te donošenje zakona koji osiguravaju “pravo” na grijeh, što patrijarh naziva “novom idolatrijom koja uklanja Boga iz ljudskog života”.

Patrijarh Kiril upozorava da posljedice ove moderne hereze “mogu postati apokaliptične”.

Crkva mora usmjeriti svu svoju snagu, svoje riječi i svoju misao na prevladavanje hereze sadašnjeg vremena, čije posljedice mogu postati apokaliptične.”

Govoreći s propovjedaonice katedrale Krista Spasitelja u Moskvi, patrijarh Kiril je opomenuo: “Danas se suočavamo s globalnom herezom u kojoj se klanja čovjeku; novim idolopoklonstvom koje uklanja Boga iz ljudskog života … Ništa slično nije viđeno prije na globalnoj razini.”

U propovijedi na prvu nedjelju pravoslavne korizme, patrijarh je naglasio da su individualna “prava” postala kriterij istine u današnjem društvu, a takvo razmišljanje “je počelo revolucionarnim izgonom Boga iz ljudskog života i društva u cjelini“.

Po njemu, hereza je počela u Zapadnoj Europi i Americi, ali se sada proširila cijelim svijetom, ušavši čak i u njegovu vlastitu zemlju. “Ideja o životu bez Boga uvelike se proširila svijetom”, upozorio je Kiril.

Kritizirao je uzdizanje ljudskih prava na razinu iznad morala, pristojnosti, Biblije, pa čak i samog Boga. “Svjedoci smo usklađenih napora, koji se čine u mnogim bogatim državama, da se donesu zakoni koji će omogućiti pojedincu pravo na bilo koji izbor, uključujući i one najviše grješne, one koji proturječe Božjoj riječi, pojmu svetosti, konceptu Boga”, rekao je.

Patrijarh je potom posvetio svoju Crkvu borbi protiv ove moderne hereze.

Izvor