Naslovnica Crkva Predragi Isuse! Uskoro dolaziš na Zemlju.

Predragi Isuse! Uskoro dolaziš na Zemlju.

617
0

Danas na Badnjak, dok milijuni roditelji diljem svijeta hrle po dućanima pokušavajući uslišiti božićne želje svoje djece kupujući razne poklone, lijepo je podsjetiti se pisma Djetetu Isusu koje su napisali braća Georg i Joseph Ratzinger i njihova sestra Maria 1934. godine, u kojem su zamolili darove za Božić. (Bilo bi lijepo kada bi i današnji kršćani bili osjetljiviji prema riječima koje koriste- ‘donosi’ li djeci darove Mali Isus, Djed Božićnjak ili Djed Mraz?).

“Predragi Isuse! Uskoro dolaziš na Zemlju. Ja bih za poklon želio misal, zelenu misnicu i Isusovo srce. Uvijek ću biti dobro dijete. Pozdrav! Joseph Ratzinger“ – napisao je papa Benedikt XVI. u dobi od sedam godina, a pismo je pronađeno u njegovoj kući Pentlingu, u Njemačkoj, tijekom preuređenja.

Georg, koji je tada imao deset godina, zaželio je glazbenu partituru i bijelu misnicu, dok je Maria, koja je imala trinaest godina, zaželjela slikovnicu. Joseph je, sa svojih sedam godina, zamolio Isusa misal, zelenu misnicu i srce Isusovo. Budući da je u to vrijeme papir bio skup, a obitelj Ratzinger skromno živjela, djeca su napisala želje u zajedničkom pismu.

Same želje odgovaraju tom vremenu u Njemačkoj jer je i misa bila dio dječje igre, pa je tako bilo i u obitelji Ratzinger. „Mi bismo zajedno napravili jaslice, a među igrama je bila i „igra oca“ u kojoj smo se igrali Joseph i ja, dok sestra ne bi sudjelovala u toj igri. Nas dvojica skupa bismo slavili misu i čak smo imali misnice koje je bila napravila krojačica naše majke“, prisjetio se mons. Georg Ratzinger u intervjuu Michaelu Hesemannu koji je objavio u knjizi “Moj brat, Papa”.

Upućuj dijete prema njegovu putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega.

(Izr 22,6)