Naslovnica Politika Predsjednički kandidati i kanon 915.

Predsjednički kandidati i kanon 915.

1835
0

Kao što znamo, kampanja za predsjedničke izbore je u tijeku pa kandidati putuju po Hrvatskoj pokušavajući zadobiti naklonost birača govoreći o nizu bitnih i nebitnih tema. Nažalost, pitanje abortusa u Hrvatskoj, za razliku od drugih demokratskih zemalja, se uopće ne postavlja političkim kandidatima. A kada bi se postavilo, odgovor bi vjerojatno bio šokantan za jednu zemlju u kojoj se oko 91 posto stanovništva izjašnjava kršćanima, jer teško je naći i jednog protivnika abortusa među saborskim zastupnicima, a kamoli jednu parlamentarnu stranku koja mu se bez oklijevanja protivi.

Najžalosnija je situacija upravo među našim takozvanim desničarskim, odnosno konzervativnim strankama i pripadajućim im političarima. Čak i Milan Kujundžić, koji eto predstavlja neku desnu opciju na političkoj sceni, je u jednom televizijskom intervjuu podržao pravo žene na abortus u hrvatskim zdravstvenim ustanovama. O stavu Kolinde Grabar Kitarović mogu samo nagađati, ali HDZ-ov track rekord po ovom pitanje je katastrofalan. A svi će se oni pozvati na kršćanske vrednote.

Moglo bi se dodati da je i Crkva u Hrvatskoj dosta mlaka što se tiče pitanja naših političara i njihove apsolutne inertnosti da se pokrene bilo kakav postupak za zabranu pobačaja.

Na nedavnom Rome Life Forumu pedeset i dva pro-life lidera iz 16 zemalja su pozvali biskupe Katoličke crkve da se pridržavaju Kanona 915. i uskrate pričest političarima koji podupiru abortus kao čin ljubavi i milosrđa. Mislim da je došlo vrijeme da nam političari u Hrvatskoj javno iznesu svoje mišljenje o ovom pitanju i da potom prihvate odgovornost za svoje postupke. Jedino što nisam baš siguran bi li se naši biskupi upuštali u ovako nešto.

Ako ništa drugo, barem bi trebali imati podršku Svetoga Oca. Naime, kao kardinal u Buenos Airesu, Jorge Bergoglio je aktivno promovirao dokument Aparecida koji u stavku 436. navodi sljedeće:

Trebamo se obvezati na ‘euharistijsku koherentnost’ to jest, trebamo biti svjesni da ljudi ne mogu primiti pričest i ujedno djelovati ili govoriti protiv zapovijedi, osobito kada su u pitanju pobačaj, eutanazija, i druga teška kaznena djela protiv života i obitelji. To se posebno odnosi na odgovornost zakonodavaca, guvernera i zdravstvenih djelatnika.

A u svom dokumentu o pričesti iz 2007. pod nazivom Sakrament Ljubavi, papa Benedikt XVI. je pozvao katoličke političare na “euharistijsku dosljednost” u podržavanju vrijednosti kao što su svetost života te ih upozorio, uputivši ih na biblijsko učenje, da “onaj koji nedostojno jede i pije (pričest), jede i pije svoju vlastitu presudu.