Naslovnica Crkva Predsjednik njemačke biskupske konferencije otvara put za pričešćivanje protestanata

Predsjednik njemačke biskupske konferencije otvara put za pričešćivanje protestanata

628
0

U svojoj posljednjoj izjavi kojom osporava autoritet Rima, predsjednik njemačke biskupske konferencije rekao je da se bilo koji njemački protestant, koji to želi, može pričestiti u katoličkoj crkvi na Ökumenischen Kirchentagu – na danu kršćanskog jedinstva u svibnju.

„Svaki protestant koji prisustvuje misi, može se pričestiti“, rekao je biskup Georg Bätzing u četvrtak na internetskoj raspravi u Frankfurtu o događaju od 15. svibnja koji u grad obično dovodi tisuće kršćana na crkvene događaje.

„Želimo poduzeti korake prema jedinstvu“, rekao je, dodajući da „tko god svjesno vjeruje u ono što se slavi u drugoj denominaciji, će isto tako moći prići [oltaru] i neće biti odbijen“.

Prema vijestima internetske stranice njemačkih biskupa (Katholisch.de), limburški biskup je pojasnio da se takva praksa „održavala po cijeloj zemlji“ i zapravo „nije ništa novo“. Možda je novost što se o tome raspravlja, nastavio je, dodajući da ne očekuje „prigovore Rima“.

Primijetio je postojanje rezerviranosti Vatikana prema Crkvi u Njemačkoj, rekavši: „Za mnoge dužnosnike u Rimu, Katolička Crkva u Njemačkoj odiše protestantizmom“.  Ustvrdio je kako to „nije slučaj na najvišoj razini Crkve sa prefektima Kongregacija“, već s dužnosnicima koji nemaju iskustva sa Crkvom u Njemačkoj.

Biskup Bätzing nastavio je, rekavši kako u Rimu postoji „strah“ zbog Sinodalnog puta u Njemačkoj i izazova očuvanja jedinstva, ali je dodao: „isto tako možete ugroziti jedinstvo ako ga njegujete načinima koji su neprikladni za vrijeme i svijet u kojem živimo s njegovom kulturnom raznolikošću“.

Dodaje da je Papa Franjo više puta rekao da se „Crkvom ne može vladati centralistički“ i da se decentralizirane odluke moraju donositi u okviru katoličke doktrine i kanonskog prava. „Ovo je naš način na koji to pokušavamo“, rekao je biskup Bätzing.

Biskup je aludirao na odlomak iz papinske apostolske pobudnice Evangelii gaudium iz 2013. godine u kojoj je Papa napisao da je Drugi vatikanski sabor pozvao na „konkretno ostvarenje duha kolegijalnosti“ i da žali što ta želja „nije u potpunosti ostvarena zbog pravnog statusa biskupskih konferencija koje su se trebale smatrati provoditeljicama određenih značajki, uključujući provođenje istinskog doktrinarnog autoriteta, koji još nije dovoljno razrađen“.

Franjo je dodao kako „pretjerana centralizacija, umjesto da se pokaže korisnom, komplicira život Crkve i njezin misionarski doseg“.

Prošlog rujna, Kongregacija za nauk vjere je uputila biskupu Bätzingu kritiku i pismo na četiri stranice u kojemu je objasnila da su doktrinarne razlike s protestantima „još uvijek toliko velike“ da „međusobno sudjelovanje u Gospodnjoj večeri ili euharistiji“ nije moguće.

To je nastalo kao odgovor na objavu dokumenta pod nazivom „Zajedno za Gospodnjim stolom“, koji je 2019. godine izradila njemačka skupina protestantskih i katoličkih teologa u korist „uzajamnog euharistijskog gostoprimstva“.

Kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje kršćanskog jedinstva, rekao je prošli mjesec za National Catholic Register da dijeli zabrinutost s Kongregacijom za nauk vjere zbog dokumenta o uzajamnoj euharistiji i izrazio je osobno protivljenje takvom dokumentu.

Register je isto tako izvijestio da su i kardinal Koch i prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Luis Ladaria željeli pozvati biskupa Bätzinga u Rim u siječnju da ga korigiraju zbog medijskog intervjua u kojem je izrazio svoje neslaganje s crkvenim naukom u brojnim područjima, ali njihovu je želju odbio papa Franjo.

Register je u petak kontaktirao kardinala Kocha radi komentara i raspitivao se hoće li Vatikan poduzeti bilo kakve mjere nakon primjedbi biskupa Bätzinga. Kardinal nije odgovorio u vrijeme objavljivanja ovog članka.

„Sada je kasno i što je najvažnije, Rim neće intervenirati”, rekao je informirani izvor iz Katoličke Crkve u Njemačkoj. „Kurija je poljuljana, a iznimka sada postaje pravilo“.

Kirchentag – dan kršćanskog jedinstva – obično dovodi desetke tisuća protestanata i katolika u Frankfurt na događanja, ali zbog ograničenja koronavirusa, uglavnom će se održavati putem interneta, ograničavajući mogućnost prakse međusobnog euharistijskog gostoprimstva koju je predložio biskup Bätzing.

Izvor