Naslovnica Izdvojeno Predsjednik Papinske akademije za život medicinski potpomognuto samoubojstvo naziva “izvedivim“

Predsjednik Papinske akademije za život medicinski potpomognuto samoubojstvo naziva “izvedivim“

468
0

Nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život, podržao je legalizirano medicinski potpomognuto samoubojstvo, nazivajući ga “izvedivim“ unatoč činjenici da nauku Katoličke crkve to osuđuje.

„Osobno ne bih prakticirao potpomognuto samoubojstvo, ali razumijem da bi pravno posredovanje moglo biti najveće zajedničko dobro koje je konkretno moguće u uvjetima u kojima se nalazimo”, rekao je nadbiskup Paglia u govoru 19. travnja tijekom Međunarodnog novinarskog festivala u Perugi, u Italiji.

Izjave talijanskog nadbiskupa bila je dio govora nakon što je na festivalu prikazan dokumentarac o Talijanu koji je otišao u Švicarsku da bi izvršio potpomognuto samoubojstvo.

Talijanska novinska kuća Il Riformista objavila je tekst govora nadbiskupa Paglie u subotu.

Ipak, u Katekizmu Katoličke Crkve stoji sljedeće: „Hotimična eutanazija, na koji god način i iz koje god pobude, predstavlja ubojstvo čovjeka. Teško je protivna dostojanstvu ljudske osobe i štovanju Boga živoga, njezina Stvoritelja“ (KKC, br. 2324).

Nedavno je vatikanska Kongregacija za nauk vjere potvrdila nauk Crkve o eutanaziji u svom pismu Samaritanus bonus, naglašavajući potrebu „skrbi za osobe u kritičnim i terminalnim fazama života“, a pismo je odobrio papa Franjo.

„Nepovrediva vrijednost života temeljno je načelo naravnog moralnog zakona i bitan temelj pravnog poretka”, stoji u pismu. „Ne možemo izravno odlučiti o oduzimanju života druge osobe, čak i ako oni to od nas traže”.

Ranije ove godine, tijekom svoje opće audijencije 9. veljače, papa Franjo rekao je da umirući trebaju palijativnu skrb, a ne eutanaziju ili potpomognuto samoubojstvo, naglasivši: „Moramo pratiti ljude prema smrti, ali ne da im na tom putu omogućimo potpomognuto samoubojstvo“.

U svome govoru na festivalu (19. travnja), nadbiskup Paglia naglasio je da Crkva nije ona „koja dijeli pilulu istine“ kada se radi o suradnji s pluralističkim društvom u najizazovnijim moralnim pitanjima današnjice.

„Teološka misao razvija se u povijesti, u dijalogu s Učiteljstvom i iskustvom Božjeg naroda (sensus fidei fidelium), u dinamici međusobnog obogaćivanja“, rekao je nadbiskup Paglia. Nadbiskup Paglia ukazao je na odluku pape Franje iz 2018. da revidira Katekizam Katoličke crkve kako bi potvrdio da je smrtna kazna “nedopustiva“.

„Doprinos kršćana ostvaruje se unutar različitih kultura –one isto tako posjeduju a priori danu istinu – i kada su vjernici u njima nositelji respektabilnog mišljenja, onda nisu odvojeni od povijesti”, nastavio je nadbiskup Paglia.

„Između vjernika i nevjernika postoji odnos uzajamnog učenja”, rekao je nadbiskup Paglia.

„Kao vjernici postavljamo ista pitanja koja se tiču svih nas, znajući da se nalazimo u pluralističkom demokratskom društvu. U ovom slučaju, oko kraja (zemaljskog) života, svi se nalazimo pred zajedničkim pitanjem: Kako možemo (zajedno) doći do najboljeg načina da artikuliramo dobro (etički plan) i pravedno (pravni plan), za svaku osobu i za društvo“?

Nadbiskup Paglia kritizirao je proširenje zakona u nekim zemljama koji dopuštaju nedobrovoljnu (prisilnu) eutanaziju. Istodobno je rekao da se “ne može isključiti“ da je legalizirano potpomognuto samoubojstvo “izvedivo u našem društvu“, pod uvjetom da su ispunjeni određeni uvjeti navedeni u presudi talijanskog Ustavnog suda iz 2019.

Konkretno, rekao je nadbiskup, citirajući upute Ustavnog suda, „osoba mora biti održana na životu tretmanom za održavanje života i patiti od ireverzibilne patologije, izvora fizičke ili psihičke patnje koju osoba smatra nepodnošljivom, i mora u potpunosti biti sposobna da uz vlastiti pristanak i svjesnost zatraži samoubojstvo“. Talijanski Zastupnički dom već je odobrio takav zakon, ali ne i Senat, istaknuo je nadbiskup.

Ovo nije prvi put da su izjave nadbiskupa Paglie o potpomognutom samoubojstvu izazvale kontroverze. Odgovarajući za vrijeme jednog intervjua 2019. na pitanje o potpomognutom samoubojstvu i može li katolik ili katolički svećenik biti nazočan pri nečijoj smrti potpomognutim samoubojstvom, nadbiskup Paglia rekao je maloj skupini novinara da bi to bio voljan učiniti, jer „Gospodin nikada ne napušta nikoga“.

„U tom smislu, pratiti, držati za ruku nekoga tko umire, mislim da je velika dužnost koju bi svaki vjernik trebao promicati“, rekao je tada nadbiskup, dodavši da vjernici također trebaju predstavljati kontrast kulturi potpomognutog samoubojstva.

Nadbiskup Paglia je isto tako nedavno, u kolovozu 2022., šokirao protivnike pobačaja jer je u intervjuu za talijansku nacionalnu televiziju govorio o Zakonu br. 194 — zakonu iz 1978. koji legalizira pobačaj u Italiji — kao o “stupu društva”. U priopćenju koje je uslijedilo, Papinska akademija za život rekla je da je komentar izvučen iz konteksta.

Izvor