Naslovnica Crkva Predsjednik Papinske akademije za život: Vatikan nije trebao prosvjedovati protiv talijanskog zakona...

Predsjednik Papinske akademije za život: Vatikan nije trebao prosvjedovati protiv talijanskog zakona protiv ‘homofobije’

546
0

Predsjednik Papinske akademije za život nadbiskup Paglia izjavio je u nedavnom intervjuu da Vatikan nije trebao uputiti diplomatsku notu u kojoj se od Italije traži da stopira zakon koji bi “homofobnu” diskriminaciju učinio kaznenim djelom koje je kažnjivo kaznom zatvora.

Zanov zakon, nazvan po Alessandru Zanu, homoseksualnom političaru koji je predstavio zakon, ima za cilj “spriječiti i boriti se protiv diskriminacije i nasilja iz razloga zasnovanih na spolu, seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu i invalidnosti”. Također bi, navodno, uspostavio “službeni dan protiv homofobije, lezbofobije, bifobije i transfobije.”

Zakon je prošao Donji dom parlamenta u studenom, a talijanski senat ga trenutno razmatra.

U onome što su lokalni mediji opisali kao „neviđeni“ potez, vatikanski tajnik za odnose s državama Paul Richard Gallagher 17. srpnja uputio je diplomatsku notu talijanskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici, tvrdeći da će Zanov zakon imati „učinak negativnog utjecaja na slobodu zajamčenu Katoličkoj Crkvi i njezinim vjernicima po trenutnom važećem konkordatu”.

Ovdje se Gallagher pozvao na sporazum između Svete Stolice i Italije, koji je potpisan 1984. godine kao revizija Lateranskog konkordata, a posebno na izjavu u njemu da „Talijanska Republika priznaje punu slobodu Katoličke Crkve da vodi svoju pastoralnu, obrazovnu i karitativnu misiju evangelizacije i posvećenja.”

U svom intervjuu Paglia je osporio ideju da Lateranski konkordat ima bilo kakvog utjecaja na zakonitost zakona, rekavši: “Zanov zakon nema nikakve veze sa sporazumom.”

Gallagher je također spomenuo “crkvenu tradiciju autentičnog učiteljstva” – “koja uzima u obzir spolne razlike”, u očitom pozivanju na navedenu zakonsku zaštitu protiv “diskriminacije” na temelju “rodnog identiteta”.

Novinska agencija Reuters je izvijestila kako prema vatikanskom izvoru, “Vatikan strahuje da bi zakon kako je napisan mogao dovesti do kriminalizacije Crkve u Italiji zbog odbijanja homoseksualnih brakova, protivljenja usvajanju od strane homoseksualnih parova kroz katoličke institucije ili zbog odbijanja podučavanja rodne teorije u katoličkim školama.”

Gallagher nije usamljen među katoličkim svećenstvom koje izražava zabrinutost zbog zakona. Katolička biskupska konferencija Italije objavila je prošle godine izjavu u kojoj upozorava da bi predloženi zakon o “antihomofobiji” mogao kazniti one “koji vjeruju da obitelj treba oca i majku”.

“Umjesto da kažnjava diskriminaciju – na kraju bi upadao u izražavanje legitimnog mišljenja, kako je već viđeno iskustvom pravnih sustava drugih država u kojima su slični propisi već uvedeni”, navodi se u izjavi.

Primjedba vatikanskog novinara Edwarda Pentina na Twitteru kako se čini da Paglia podržava promjenu katekizma o homoseksualnosti” odnosi se na sljedeći odgovor Paglie na pitanje slaže li se s naukom katoličkog katekizma da je “homoseksualnost simptom seksualnog poremećaja”:

“… živio papa Franjo jer njegova poruka nadilazi razmišljanja mnogih Talijana”, rekao je Paglia. „To je važan proces i ne bih se zaustavio na katekizmu. Prije nekoliko mjeseci promijenjen je katekizam o smrtnoj kazni. Crkva je živo tijelo i razvija se.”

Paglia, koji je 2016. godine imenovan predsjednikom Papinske akademije za život i velikim kancelarom Papinskog instituta za proučavanje braka i obitelji Ivana Pavla II., zaradio je izvjesnu reputaciju svojom sklonošću postupcima i izjavama koje sablažnjavaju vjernike.

Na primjer, krajem 2019. Paglia je tvrdio da je onaj tko kaže da je Juda Iškariotski u paklu heretik i da svećenici mogu “pratiti” potpomognuto samoubojstvo.

Poznat je i po naručivanju homoerotskog murala koji je dao naslikati u svojoj domicilnoj katedrali, a prikazuje Isusa kako na nebo nosi mreže pune golih i polugolih homoseksualaca, transseksualaca, prostitutki i trgovaca drogom, zbrkanih u erotskim interakcijama. Paglia je nadzirao svaki detalj djela, i to prema riječima samog slikara Ricarda Cinallija. Kritičari su sliku opisali kao “bogohulnu” i “demonsku”.

Paglia je u velikoj mjeri bio odgovorn za ono što je veteran katoličkog novinarstva Phil Lawler opisao kao “ideološku čistku” Papinskog instituta Ivana Pavla II. za studije braka i obitelji. Pod njegovim su vodstvom svi profesori Instituta privremeno suspendirani, više njih je otpušteno, a akademski studij za “magistra odnosno diplomu za pastoral obitelji” je ukinut.

Izvor