Naslovnica Crkva Predsjednik Švicarske biskupske konferencije: „Mogu vrlo lako zamisliti žene koje stoje za...

Predsjednik Švicarske biskupske konferencije: „Mogu vrlo lako zamisliti žene koje stoje za oltarom“

1303
0

„Da, mogu vrlo lako mogu zamisliti žene koje stoje za oltarom. Žene su već aktivne na svim crkvenim funkcijama u kojima ne treba biti svećenik“, rekao je mons. Felix Gmür, biskup iz Basela i predsjednik Švicarske biskupske konferencije, 24. prosinca u intervjuu za Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Biskup je dao tu izjavu u sklopu intervjua s Ritom Famos, novom predsjednicom Evangeličke reformirane crkve u Švicarskoj. Biskup je u intervjuu za Neue Zürcher Zeitung izrekao navedenu rečenicu, nakon što je upitan o prijašnjim pozitivnim komentarima koje je izrekao o mogućem zaređivanju žena.

Gmür možda čini puno više u svojoj biskupiji nego što samo zamišlja žene kako stoje za oltarom.

Portal LifeSiteNews je izvijestio kako su u srpnju prošle godine, žene u biskupiji Basel obukle liturgijsko ruho, stale za oltar i u osnovi simulirale katoličku misu u katoličkim crkvama. Video jedne takvog performansa prikazuje ženu kako izvodi ono što bi u valjanoj misi bio prinos darova, predslovlje i završna molitva. Za vrijeme performansa žena nije izgovorila riječi pretvorbe.

Nadbiskup Carlo Maria Viganò je okarakterizirao takve simulacije kao „svetogrđe“ i pozvao biskupa Gmüra da ih zaustavi.

Sljedeći primjer Isusa Krista koji je bio muškarac i koji je samo muškarce zaređivao za svećenike, Katolička crkva je uvijek rezervirala svećeništvo za muškarce.

„Samo kršteni muškarac može valjano primiti sveto ređenje”, navodi Katekizam Katoličke Crkve.

„Gospodin Isus je izabrao muškarce da formira zbor od dvanaest apostola, a apostoli su učinili isto tako kada su izabrali suradnike koji su ih naslijedili u njihovoj službi“, nastavlja Katekizam, dodajući: „Crkva prepoznaje obavezu ovoga izbora koju je donio sam Gospodin. Iz tog razloga zaređivanje žena nije moguće“.

Sveti papa Ivan Pavao II. je u svome apostolskom pismu Ordinatio Sacerdotalis iz 1994. godine, čime je definitivno potvrđeno crkveno učenje o nemogućnosti ženskog ređenja.

„Iako je učenje da je svećeničko ređenje rezervirano isključivo (samo) za muškarce bilo očuvano stalnom i univerzalnom tradicijom Crkve, te je sa čvrstoćom naučeno po njezinu naučiteljstvu u najnovijim dokumentima, u današnje vrijeme u nekim mjestima ipak se to pitanje smatra otvorenim za raspravu, ili se uzima kako odluka Crkve da se žene ne mogu pripuštati u svećeništvo ima puki disciplinarni značaj“, napisao je papa Ivan Pavao II.

„Stoga, kako bi se uklonila svaka dvojba o pitanju velike važnosti, pitanju koje spada u samu bit božanskog ustanovljenja Crkve, ovlašću koja proizlazi iz moje službe utvrđivanja braće, proglašavam da Crkva nema nikakve ovlasti podijeliti svećenički red ženama i da se ove odluke kao konačne moraju pridržavati svi vjernici Crkve“, dodaje papa u dokumentu.

Filozof i katolički komentator dr. Peter Kwasniewski je rekao za portal LifeSiteNews u srpnju prošle godine, da to što žene simuliraju misu, iako ne djeluju kao svećenici, dovodi do zbunjenosti među vjernicima i predstavlja sablazan.

„Vjernici s pravom očekuju, a Crkva s pravom zahtijeva, da javna bogoslužja koja se obavljaju u katoličkim crkvama moraju odgovarati onome što je odobreno u liturgijskim knjigama i ne smiju uzrokovati zabunu ili sablazan“.

Kwasniewski se osvrnuo na crkvenu uputu Redemptionis Sacramentum, koja ističe da svatko tko se upliće u liturgiju „vrijeđa bitno jedinstvo rimskog obreda, koji se odlučno mora sačuvati. Ti čini ni na koji način ne odgovaraju gladi i žeđi za živim Bogom, koju osjeća narod našega vremena“.

Kwasniewski je rekao da katolici u Baselu ne bi trebali prisustvovati takvoj službi.

„A osobe koje to rade moraju biti disciplinirane od strane lokalnih vlasti ili barem od Vatikana“, dodaje Kwasniewski.

Biskup Gmür je bio u vijestima 2019. godine nakon što je dao dopuštenje svećeniku, koji je ranije bio osuđivan za seksualno zlostavljanje djece, da bude smješten na župu. Također je bio u vijestima iste godine za podržavanje inicijative za legalizaciju istospolnog građanskog „braka“ u Švicarskoj.

Izvor