Naslovnica Crkva Predstavljanje knjige kardinala Burke o Svetoj Euharistiji u Zagrebu

Predstavljanje knjige kardinala Burke o Svetoj Euharistiji u Zagrebu

10930
0

Dragi naši čitatelji,

U ime nakladnika Sofijina kuća

Srdačno Vas pozivamo na predstavljanje knjige kardinala Raymonda L. Burke o Svetoj Euharistiji

I Božja Ljubav Tijelom postala.

Knjigu će predstaviti sam kardinal

u nedjelju, 23. listopada 2016. godine

u dvorani »Vijenac« Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta,

Kaptol 29a u Zagrebu,

s početkom u 18.00 sati.

….

U narednim danima ćemo vas obavijestiti o cjelokupnom programu kardinala Burke u Hrvatskoj, koji uključuje i posjet Splitu u utorak 25. listopada.

Sa zadovoljstvom možemo reći kako je predgovor, posebno za hrvatsko izdanje, napisao kardinal Robert Sarah, Prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Ovdje donosimo neke njegove dojmove.

Knjiga „I Božja ljubav tijelom postala“, djelo eminentnog kanoniste i mog brata na Kolegiju kardinala Njegove eminencije preuzoritog kardinala Raymonda Burkea, predstavljena je kao duhovni traktat koji sažima učenja pape svetog Ivana Pavla II. i pape Benedikta XVI, i s tom se knjigom osobno u potpunosti slažem.
Nemoguće je ne uočiti važnost materije kojom se bavi ova knjiga, koju smatram pravim pravcatim draguljem, naročito zbog toga što pruža toliko podsjetnika koje naše sudjelovanje u svetoj Žrtvi na oltaru čini puno svjesnijim, aktivnijim, plodonosnijim
Očito je kako dijelim mišljenje s američkim kardinalom kada on tvrdi da je u povijesti Crkve, upravo onda kada su vjera i euharistijske pobožnosti bile naročito jake, također postojalo i snažno nastojanje vjernika za slijeđenjem Krista u svetosti. A ono počinje od slavljenja euharistijske žrtve riječima kojima priznajemo svoje grijehe. U svojstvu Prefekta Kongregacije za bogoštovlje, htio bih svim srcem potvrditi važnu istinu kako svećenik koji slavi Misu mora, tako reći, „iščeznuti“ pred Osobom Isusa Krista kojega uprisutnjuje, ali također i pred mističnom osobom Crkve, u ime koje djeluje, poštujući obredne norme zapisane u liturgijskim knjigama.
Istina je da će ljepota spasiti svijet, ali nigdje to ne postaje toliko jasno kao na području liturgije. Sa svoje strane, osobito u svojstvu Prefekta Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, od srca i u bratskoj ljubavi zahvaljujem kardinalu Burkeu na ovom predivnom doprinosu najvažnijim, ali i najosjetljivijim temama i raspravama našega vremena. Svim čitateljima želim plodonosno čitanje ove dragocjene knjige koja je dar Crkvi čije izvorište je Euharistija, vrhunac kršćanskoga života. „Ovdje se nalazi, rekao je sveti Ivan Pavao II., blago Crkve, srce svijeta, zalog ispunjenja za kojim svaki čovjek, makar i nesvjesno, žudi” . Dalje ne bih htio prebirati po ovoj knjizi pa prepuštam čitatelju da sam otkrije sve njezine prednosti, uz preporuku da ju čita bez žurbe, razmatrajući nad njom.