Naslovnica Crkva Prefekt Müller o separatističkim tendencijama u Crkvi

Prefekt Müller o separatističkim tendencijama u Crkvi

760
0

Prefekt vatikanske Kongregacije za nauk vjere, njemački nadbiskup Gerhard Ludwig Müller, upozorio je lokalne Crkve zbog poduzimanja tzv. posebnih regionalnih puteva, jer bi te “separatističke tendencije” nacionalnih biskupskih konferencija samo mogle naškoditi Crkvi, piše Müller u članku vatikanskih novina “Osservatore Romano” (objavljen u petak). Pojedinačne konferencije nikada ne bi smjele objaviti samostalnu izjavu u kojoj se relativiziraju “konačne dogme“ Crkve ili njezina sakramentalna struktura.

Prefekt, koji će i službeno postati kardinal u veljači, upozorava na “borbu za vlast” između centralističkih i partikularističkih snaga u Katoličkoj Crkvi. “Na kraju, ostala bi samo sekularizirana i ispolitizirana Crkva, koja bi se tek neznatno razlikovala od neke nevladine organizacije.”

U tom kontekstu, voditelj Kongregacije za nauk vjere kritizirao je “površne interpretacije” papa Franjinog dokumenta Evangelii Gaudium. Pojedini zagovaratelji veće autonomije biskupske konferencije su u papa Franji osjetili moguću revoluciju u odnosima između pape i biskupa sveopće Crkve. U stvari, prema Müllerovim riječima, Papa je samo potvrdio zaključke Drugog vatikanskog koncila (1962.-1965.) o kolegijalnosti između pape i biskupa, jer je papa i rimski biskup, piše Müller, ipak više od “počasnog predsjednika” neke svjetske udruge.

Elementi kao što su jezik, kultura i narod, prema Mülleru, su sredstva za širenje poruka Crkve, ali nikada ne bi mogli predstavljati samu Crkvu. Ona se sastoji od zajednice svih mjesnih Crkava.

Komentar bloga Catholic Conclave:
Predvoditelj Kongregacije za nauk vjere se ohrabrio zbog svog kardinalskog šešira. Papa je nesumnjivo govorio o davanju više disciplinskih ovlasti biskupskim konferencijama kako bi zaustavio dotok pogrešnih teoloških učenja prema Rimu. Ova izjava ukazuje na ogromnu borbu za vlast koja se događa na vrhu među onima koji su bili u sjemeništima 60-ih godina i pokušavaju očuvati “lijepo djelo Duha Svetoga”, odnosno duh Drugog vatikanskog sabora. Cijela ova rasprava je i nastala zbog učenja o kolegijalnosti u III. poglavlju Lumen Gentium, koje je toliko zabrinuo papu Pavla VI. pa je tražio da se u dokument umetne korektivna napomena.

(Izvor: Catholic Conclave)