Naslovnica Svijet Prelati sa ‘periferije’ oglasili se po pitanju vjere

Prelati sa ‘periferije’ oglasili se po pitanju vjere

732
0

Danas donosimo vijesti sa- kako se to danas popularno naziva- ‘periferije’ Crkve, odnosno Škotske, Afrike i Australije, gdje su se biskupi i kardinali oglasili u vezi nekih aktualnih vjerskih pitanja.

Počinjemo sa Škotskom, gdje je nadbiskup Philip Tartaglia (na slici gore) izjavio da su „vjernici previše” pokleknuli pred sekularnim vrijednostima, i ne uspijevaju u naglašavanju svoje vjere.

Pred izazovima sekularizma, rekao je nadbiskup, mnogi katolici izbjegavaju reći da „stvarno vjeruju u bilo što nadnaravno; u nešto što ne mogu vidjeti ili dodirnuti ili iskusiti; ili bilo što izvan poticanog modela pristojnog ponašanja”.

Previše vjernika više ne govori o Isusovu spasenju grešnika, nego ukazuju na njega kao na moralni ideal kojem bi ljudi trebali težiti. Prilagodili smo se. Činimo kompromise. Izbjegavamo sukobe – čak i kada je sukob jedini pravi smjer. Premlaki smo (wishy-washy), kako bi se reklo u Škotskoj.

Jednom davno, katolici su priželjkivali i radili na obraćenju drugih, uključujući i kulturne elite naše države”, dodao je nadbiskup. „Sada mnogi naši katolički lideri, intelektualci i akademske institucije daju sve od sebe kako bi uvjerili nosioce kulture i prestiža u društvu da misle jednako kao i oni.

U međuvremenu u Africi, nigerijski kardinal John Olorunfemi Onaiyekan, sudjelujući na Nacionalnom euharistijskom kongresu u Gani ovog tjedna, govorio je o nesreći koja je zadesila Katoličku Crkvu jer se u nekim mjesnim Crkvama vrši pritisak i traži ublažavanje pravila za primanje Svete pričesti.

Takav pritisak, rekao je kardinal, može se vidjeti u nastojanjima da se razvedenim i ponovno oženjenim katolicima omogući primanje pričesti bez poništenja braka ili bez suzdržavanja od spolnih odnosa s njihovim novim partnerima.

Staro načelo jedinstva i nerazrješivosti braka ne može biti dovedeno u pitanje zbog nekih „modernih trendova”, naglasio je afričkih kardinal.

U svijetu koji propada i otječe u kanalizaciju zbog raširene moralne popustljivosti, Crkva Božja se ne može odreći svoje odgovornosti da podrži visoke standarde evanđelja Gospodina Isusa Krista”, rekao je kardinal Onaiyekan okupljenim katolicima na kongresu.

A u Australiji biskupi, predvođeni nadbiskupom Denisom Hartom iz Melbournea, priopćili su kako su ujedinjeni u svojim nastojanjima da se odupru prijedlogu Kraljevske komisije koja je zatražila od državnih vlasti da kazneno procesuiraju svećenike koji policiji ne prijave slučajeve seksualnog zlostavljanja maloljetnika o kojima su saznali u ispovjedaonici.