Naslovnica Crkva Prelazi li Njemačka biskupska konferencija granicu?

Prelazi li Njemačka biskupska konferencija granicu?

1736
0

Njemački biskupi nastavljaju svojim putem prema raskolu. Jučer, na vlastitoj web stranici, objavili su apologetiku istospolnog ‘braka’, prešavši tako jednu novu granicu u borbi za reforme osnovnih moralnih učenja Crkve, a sve u ime dijaloga.

Naime, svoj novi ispad pravdaju željom da se uoči Sinode čuju i drugačija mišljenja pa su eto dopustili nešto reći i jednom mladom teologu koji bi valjda trebao predstavljati novu osviještenu Crkvu u Njemačkoj. A ako se uzmu u obzir komentari ispod teksta ona i nije baš tako zanemariva (zanimljivo je i da je ovo novost- naime do sada je uredništvo rijetko dopuštalo komentare).

U eseju pod naslovom “Važna je ljubav” na Katholisch.de, student teologije Simon Linder tvrdi kako se nakon promjene “društvene klime” u Njemačkoj, čovjek ne mora više opravdavati kada brani ideju o “braku za sve“. U biti, kaže Linder, sada se moraju braniti oni koji se protive istospolnim brakovima.

Linder se pita:

Odakle Crkvi ideja … da je homoseksualnost teret za muške i ženske homoseksualce? I još važnije: Tko daje Crkvi pravo proglasiti homoseksualce ljudima koje treba žaliti?

U svom dugom eseju, Linder kritizira njemačkog biskupa Stefana Osteara, koji nadgleda biskupiju Passau, zbog obrane tradicionalnog moralnog nauka Crkve o seksualnosti, tvrdeći da je reći kako je skandal zahtijevati blagoslov homoseksualnih parova samo po sebi “skandal”. S obzirom na referendum u Irskoj, Linder inzistira na tome da ljudi sada traže “više prava za muškarce i žene homoseksualne orijentacije“.

On također odbacuje argument po kojem se homoseksualnoj vezi treba protiviti jer takva veza ne može biti plodna i imati djecu. Linder kaže:

“Ovo su činjenice: U prijašnjim vremenima, bilo je potrebno imati djecu kako bi bili zbrinuti u starosti. Danas u Njemačkoj postoji socijalni sustav  za umirovljenike koji nemaju vlastitu djecu. Partnerstvo i brak, dakle, više ne treba poistovjećivati s rađanjem djece. To je dobro i važno zbog onih koji – iz bilo kojeg razloga – ne mogu imati djecu. To znači: Važna je ljubav.”

Linder predlaže lokalno rješenje za pitanje homoseksualnosti, čime bi Njemačka krenula svojim putem. “Misli globalno, djeluj lokalno, samo se na ovakav način možemo početi opuštati“, tvrdi mladi teolog. On također tvrdi da se “samo” ponavljanjem nauka i tradicije Crkve, ne može približiti ljudima.

S obzirom na zabranu homoseksualnosti u Svetom pismu, Linder citara nedavno objavljenu knjigu u Njemačkoj koju je uredio Stephan Goertz. Prema citiranom odlomku, Stari zavjet je samo osudio homoseksualce – “koje tada još nisu poznavali [sic]” – jer im je bilo potrebno osigurati potomstvo za opstanak židovskog naroda. Linder piše:

Biblija nije osuđivala ljubav između homoseksualaca – nije ih ni poznavala u to vrijeme – nego samo sam čin radi interesa društva. Svatko tko želi tumačiti Bibliju, mora poznavati i uzeti u obzir okolnosti u kojima su tekstovi pisani. Svatko tko to ne čini, čini nepravdu Svetom pismu.”

Ovi komentari, uredno objavljeni od strane Njemačke biskupske konferencije pod vodstvom kardinala Reinharda Marxa, su u suprotnosti s tradicionalnim moralnim učenjem Crkve – i slučajno ili ne, objavljeni su neposredno prije početka Sinode o obitelji.

Izvor