Naslovnica Svijet Priča iz Južne Amerike

Priča iz Južne Amerike

1332
0

Papa Franjo naložio je apostolsku vizitaciju biskupije Ciudad del Este u Paragvaju. Biskupija Alto Parana na granici Brazila i Argentine jedna je od najvažnijih tradicionalnih biskupija u zemlji i ima natprosječan broj svećeničkih i redovničkih zvanja. Zašto se Papa odlučio na istragu u jednoj relativno uspješnoj biskupiji?

Papa Franjo od početka svog pontifikata pridaje posebnu “pažnju” biskupijama, redovima i zajednicama koje su povezane s tradicijom. Ciudad del Este je jedna od tih biskupija. Ona se nalazi u drugom po veličini gradu u Paragvaju i obuhvaća površinu od gotovo 30.000 četvornih kilometara sa 700.000 katolika. (12 % od ukupnog broja katolika u toj zemlji)

Biskup Ciudad del Este je Argentinac Rogelio Ricardo Livieres Plano, kojega je Papa Ivan Pavao II. imenovao 2004. godine, a od tada je biskupija doživjela nevjerojatan oporavak.Većina klera sastoji se od svećenika iz crkvenih redova. Do 2007., biskupija je imala samo 12 dijacezanskih svećenika i 70 svećenika redovnika. Danas, u njihovom sjemeništu se sprema više od 250 kandidata za svećeništvo. Gotovo sve župe biskupije slave misu po Starom obredu.

Biskupiju Ciudad del Este smatraju oazom u teološkoj modernističkoj močvari Latinske Amerike. Biskup Livieres pomaže mnogim tradicionalnim zajednicama u svojoj biskupiji, gdje nudi “očinsku zaštitu i duhovne vježbe”, rečeno je na jednoj lokalnoj web stranici. Dijecezanski svećenik iz Ciudad del Este napisao je o najavljenom posjetu iz Rima: “čini mi se važnim, i treba napomenuti, da se ne radi o istražnom postupku protiv klera biskupije, u kojoj je don Rogerio Livieres popularan i vrlo cijenjeni pastir, ali ne i kod ostalih biskupa koji nemaju njegov žar. Napadi dolaze iz Komisije biskupske konferencije, na čelu s progresivcima kojima je tradicija i katolička vjera kako je vidi biskup Ciudad del Este, nepodnošljiva.

Deset godina nakon imenovanja biskupa Livieresa, plodovi njegove pastoralne službe su očiti. Biskupija Ciudad del Este, danas s oko 250 sjemeništaraca, ima više bogoslova od svih drugih biskupija u Paragvaju zajedno.
Velike nadbiskupije poput Buenos Airesa i Montevidea imaju manje od 30 bogoslova, “što objašnjava zašto se progresivni dijelovi Crkve žele miješati u razvoj biskupije Ciudad del Este“.

Krugovi u Rimu pokušavaju smiriti situaciju naglašavajući kako Apostolska vizitacija služi samo u svrhu upoznavanja odnosa u biskupijskoj i lokalnoj stvarnosti. Izravna veza s liturgijom u biskupiji nije naglašena. Međutim, u tradicionalnim krugovima Paragvaja, Brazila i Argentine postoji strah jer ih najava podsjeća na bolne posljedice vatikanske akcije protiv franjevaca Bezgrešne. Apostolska vizitacija trajat će se od 21.-26. srpnja.  Do tad se možemo baviti mišlju kako Papa samo želi dobiti točnu sliku o tome zašto je biskupija doživjela takav procvat zvanja, kako bi se na kraju taj model mogao prenijeti na sveopću Crkvu.

(izvor: The Eponymous Flower  i Katholisches.info)