Naslovnica Politika PRIČA O JEDNOM ROBU

PRIČA O JEDNOM ROBU

1108
0

Razmotrite sljedeći slijed slučajeva, koje ćemo nazvati ‘priča o jednom robu’, i zamislite da je riječ o vama.

1. Postoji rob koji je u potpunoj milosti i nemilosti hirova surovog gospodara. On ga često surovo tuče, zove ga usred noći i tako dalje.
2. Gospodar je malo ljubazniji i tuče roba samo kad prekrši njegova pravila (ne ispunjava radne kvote itd.). On daje robu nešto slobodnog vremena.
3. Gospodar ima skupinu robova i on odlučuje kako će se podijeliti stvari među njima, uzimajući u obzir njihove potrebe, sposobnosti itd.
4. Gospodar omogućuje svojim robovima četiri dana za rad na vlastitoj zemlji i zahtijeva od njih da rade samo tri dana u tjednu na njegovoj zemlji. Ostatak vremena je njihov.
5. Gospodar omogućuje svojim robovima odlazak i rad u gradu (ili gdje god žele) za plaću. On samo zahtijeva da njemu šalju natrag 40 posto njihove plaće. Također zadržava moć da ih vrati na plantažu ako neka nepogoda ugrozi njegovu zemlju, te može povećati ili smanjiti iznos koji mu rob plaća. On i dalje zadržava pravo ograničiti robovima sudjelovanje u određenim opasnim aktivnostima koje ugrožavaju njegov financijski oporavak, primjerice planinarenje, pušenje cigareta itd.
6. Gospodar omogućuje da svih njegovih 10.000 robova, osim vas, glasaju i donose zajedničke odluke. Između ostalog imaju i mogućnost otvorene rasprave te pravo određivati kako će se koristiti postotak koji oni a i vi uplaćujete, te odlučuju koje aktivnosti vam mogu biti zakonski zabranjene itd. Odnosno, što smijete a što ne smijete.
7. Iako još uvijek nemate pravo glasa, vi ste na slobodi i imate pravo ući u raspravu s ostalih 10.000, i pokušati ih nagovoriti da usvoje politiku koja odgovara vama odnosno svima. Oni tada odlaze na glasovanje kako bi odlučili o politici koja pokriva širok spektar njihovih ovlasti .
8. U znak zahvalnosti za vaš koristan doprinos raspravama, 10.000 vam omogućuje da glasate, ali samo ako su oni u pat-poziciji, tj. vaš glas se samo računa ako je točno 5000 za i 5000 protiv nekog pitanja. To se još nikad nije dogodilo, još nikad nisu imali priliku otvoriti vaš glasački listić.
9. Vaš se glas ubacuje sa svim ostalima. Opet, on samo vrijedi ako je rezultat glasova izjednačen. Inače, to ne čini nikakvu razliku izbornog rezultata .

Pitanje za vas: u kojoj fazi, od 1 do 9 ovo prestaje biti priča o robu?

The Tale of the Slave“, Robert Nozick iz Anarchy, State and Utopia