Naslovnica Crkva Pričešćivanje osoba koje žive aktivnim homoseksualnim životom- sljedeće pitanje koje dijeli Crkvu?

Pričešćivanje osoba koje žive aktivnim homoseksualnim životom- sljedeće pitanje koje dijeli Crkvu?

1333
0

Biskup San Jose-a u SAD-u, Patrick McGrath otvoreno je izjavio u pastoralnom pismo vjernicima da se (spolno) aktivnim homoseksualcima neće uskratiti Sveta pričest ili kršćanski pokop u njegovoj biskupiji, sve dok ih traže u “dobroj vjeri”.

Biskup McGrath je prošlog tjedna izdao ovu direktivu kao odgovor na smjernice biskupa Illinoisa, Thomasa Paprockia koji je, slijedeći katoličko učenje, rekao kako se oni u istospolnim “brakovima” ne bi smjeli pričešćivati niti smiju dobiti katolički sprovod ako su umrli bez pokazivanja znakova pokajanja.

S druge strane, McGrath je izjavio kako “nedavna izvješća drugih biskupija o politici i praksi, koja se odnose na članove LGBT zajednice, mogu biti zbunjujuća”.

Iskoristit ću ovu priliku kako bih vas uvjerio da pastoralni odgovori biskupije San Jose ostaju upravo takvi: suosjećajni i pastoralni. Nećemo odbiti sakramente ili kršćanski ukop nikome tko ih zatraži u dobroj vjeri“, naglasio je.

McGrath je opravdavao dijeljenje Svete pričesti “svakome” citirajući samoga papu; “Konačno, prisjetimo se i neka nas vode riječi pape Franje: “Euharistija nije nagradu za savršenstvo, nego moćna medicina i hrana za slabe”, rekao je.

McGrathove smjernice, koje u potpunosti proturječe njegovom subratu biskupu Illinoisa, nisu iznenađujuće jer dvosmislene izjave posljednjih godina ohrabruju one koji žele potkopati učenje Crkve o braku, spolnosti i savjesti. Posljedično, sada si svećenici, biskupi i kardinali unutar Crkve međusobno proturječe u onome što Katolička Crkva naučava.

Biskup Paprocki se prošlog mjeseca suočio s golemim pritiskom javnosti jer je od svojih svećenika zatražio da se drže katoličkog učenja o homoseksualnosti. Smjernice pod naslovom “Uredba o istospolnom braku i povezana pastoralna pitanja” slijede ono što Katolička Crkva uči o pravilnom stanju koje je potrebno za dostojno primanje sakramenata.

Pozivajući se na Kanon 915 i 916, Paprocki je napisao: “S obzirom na objektivno nemoralnu prirodu odnosa stvorenih u istospolnim brakovima, osobe u takvim zajednicama niti bi trebale ići na Svetu pričest, niti bi trebale biti pričešćene.”

No, Paprockijeve smjernica koje se odnose na pogreb homoseksualca koji su otvoreno tako živjeli te su umrli bez pokajanja, posebno je naljutilo lijeve medije i homoseksualne aktiviste.

Osim ako nisu davali neke znakove pokajanja prije smrti, preminule osobe, koje su otvoreno živjele u istospolnim brakovima izazivajući tako javnu sablazan za vjernike, moraju biti lišene crkvenih pogrebnih obreda“, navode smjernice.

Paprocki je napisao da ima “odgovornost da kao biskup vodi ljude Božje, koji su mu povjereni, s ljubavlju- ali bez ugrožavanja istine“.

Izvor