Naslovnica Crkva Prihvačanje Matićevog izvješća znači objavu rata nerođenima

Prihvačanje Matićevog izvješća znači objavu rata nerođenima

471
0

Europski parlament je 24. lipnja, glasovanjem 378 prema 255, usvojio drakonski novi set smjernica o pobačaju – takozvano „Matićevo izvješće” ili „Izvješće o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima (SRHR). “

Odobrenje u Parlamentu znači da se države članice EU sada slažu da promiču zakonodavstvo koje jamči seksualno obrazovanje u školama, pravo na pobačaj na zahtjev i obvezu medicinskog osoblja da izvrši pobačaj.

Dokument oduzima zdravstvenim radnicima pravo na prigovor savjesti, koje je do sada bilo priznato. Svaki takav prigovor smatrat će se odbijanjem pružanja medicinske skrbi na području seksualnog zdravlja žena, a tekst novih ugovora o radu u bolnicama bit će promijenjen u skladu s tim.

Ljudska prava i zdravstvena zaštita

Pobačaj nije pitanje zdravstvene zaštite, nego je pitanje ljudskih prava. Krši pravo na život, koje je najvažnije od ljudskih prava. To je načelo sada potkopalo Matićevo izvješće i njegov autor, hrvatski političar Predrag Fred Matić.

Izvještaj sugerira politiku seksualne zdravstvene zaštite za zemlje EU koja dopušta pobačaje u bilo kojoj fazi trudnoće. Prema ustavu EU, razni nacionalni parlamenti sada će odlučiti kako će se Matićevo izvješće provoditi u njihovim zemljama. Lokalna provedba će se razlikovati, ali čak i ako Matićevo izvješće nije pravno obvezujuće za pojedine države, dokument ima velik utjecaj. Zbog toga su neki ovu odluku u Europskom Parlamentu nazvali povijesni presedan.

Ali Matićevo izvješće nikada ne mogu prihvatiti katolici niti bilo koji drugi kršćanin koji dijeli katolička moralna načela.

Nametanje lažnog konsenzusa diljem Europe

Zakoni o svetosti ljudskog života razlikuju se unutar EU-a – od potpune zaštite nerođenog života na Malti, do zemalja poput Švedske koje dopuštaju pobačaj na zahtjev, u bilo kojem trenutku, u potpunosti lišavajući nerođenu djecu njihovog statusa kao osobe.

Zakoni će sve više postavljati pravo žene na pobačaj kao apsolutnu normu. Škole će propagirati ovu normu kao standard zdravstvene zaštite, ne spominjući da ne postoji univerzalno ljudsko pravo koje podupire tu tvrdnju.

Svatko tko ima snage shvatiti brutalnost i bezdušnost oduzimanja života nerođenoj djeci u sada nezaštićenoj kolijevci majčine utrobe, duboko će požaliti zbog ovog glasanja većine Europskog parlamenta 24. lipnja.

Odobrenje Matićevog izvješća znači ukidanje dužnosti države da brani živote svojih građana. To je objava rata nerođenima. Nažalost to naveliko sliči zločinima počinjenim nad životama tijekom tragičnih razdoblja ideoloških diktatura prošlog stoljeća.

Izvor