Naslovnica Papa Franjo Primjer medijskog izvještavanja o Papi

Primjer medijskog izvještavanja o Papi

745
0


HINA, naša državna novinska agencija koju financiraju porezni obveznici, dakle i vjernici koji čine najveći dio ove nesretne grupe, servirala je danas vijest, direktno citirajući riječi papa Franje izrečene na misi u bazilici sv. Petra, na kojoj su bili nazočni, dakako, i 18 novih kardinala koji su dan ranije ustoličeni na tu funkciju. Vijest dana iz Vatikana je, po njima, kako  je papa očitao „još jednu lekciju“ kardinalima upozorivši ih da se „klone spletki i tračeva“, te da se ne bave intrigama, ogovaranjima i klikama tipičnima za kraljevske dvore. U preostalom dijelu članka našli su za shodno indirektno okriviti pontifikat Benedikta XVI. za ovakvo stanje. Velik dio naših portala prepisao je članak, od Jutarnjeg koji je jedva dočekao nešto ovako (a da sami nisu morali izmisliti) pa do Dnevno.hr, a citiran je i u večernjim vijestima. Pitam se zar nikome iz ovih medijskih kuća nije palo na pamet iščitati transkript propovijedi u kojoj je Papa izgovorio ove riječi, pa da se barem može vidjeti u kojem su kontekstu izrečene? To bi valjda bio preveliki zalogaj i za novinara iz HINE koji su evidentno, nakon kratkog pregleda vijesti na Reutersu, samo prepisali dio njihovog teksta.

A ovako je Jutarnji prenio papinu propovijed:

Papa kardinalima: ‘Klonite se spletki i tračeva!’

VATIKAN – Papa Franjo pozvao je u nedjelju kardinale, koji čine prvi ešalon Rimokatoličke crkve, da se ne bave intrigama, ogovaranjima i klikama tipičnima za kraljevske dvore.
Od izbora prije gotovo godinu dana, Franjo je često svojim suradnicima govorio da ne žive i da se ne ponašaju kao privilegirana kasta.
Osmogodišnji pontifikat njegova prethodnika pape Benedikta obilježili su skandali i krivi potezi koji su se često pripisivali disfunkcionalnoj vatikanskoj birokraciji i intrigama kakve su se događale na renesansnim dvorovima.
Papa Franjo služio je u nedjelju misu s 18 od 19 novih kardinala ustoličenih u subotu. Jedan nije sudjelovao zbog bolesti.
Kardinali su ušli u Rimsku crkvu, ne na kraljevski dvor“, rekao je Franjo u propovijedi pozdravljajući elitnu skupinu ljudi koji mu pomažu u vođenju Crkve u Vatikanu i ostatku svijeta.
Svi bi trebali izbjegavati, i drugima pomoći da izbjegavaju, navike i ponašanja tipična za dvorove: intrige, ogovaranja, klike, favoriziranje i preferiranje“, poručio je Papa u propovijedi na misi u Bazilici sv. Petra.
Skandal “Vatileaks“, u kojemu je papin sobar bio uhićen zbog odavanja papinih osobnih dokumenata medijima, otkrio je korupciju u Svetoj stolici što Vatikan opovrgava.

A na internetskoj stranici Radio Vatikana, na primjer, novinari su mogli lijepo pročitati malo duži tekst koji predstavlja drugačiju sliku:

U Evanđelju i Isus govori o svetosti, te objašnjava svoj zakon, služeći se suprotnostima između nesavršene pravednosti pismoznanaca i uzvišene pravednosti Božjega kraljevstva: «Čuli ste da je rečeno: oko za oko zub za zub. A ja vam kažem: Pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi» (Mt 5,38-39). Ne samo da ne smijemo drugome uzvratiti učinjeno zlo, nego se moramo truditi u činjenju dobra s još više širine – kazao je Sveti Otac.

Druga antiteza odnosi se na neprijatelje: «Čuli ste da je rečeno: ljubi svoga prijatelja a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone» (rr. 43-44). Od onoga tko ga želi slijediti, Isus traži da ljubi i onoga tko to ne zaslužuje, bez uzvrata, kako bi nadopunio nedostatak ljubavi u srcima, u međuljudskim odnosima, u zajednicama, u svijetu – primijetio je Papa Franjo, te nastavio – Isus nije došao naučiti nas finim salonskim manirima! Za ovo nije trebalo da siđe s Neba i umre na križu. Krist nas je došao spasiti, pokazati nam put, jedini izlaz iz živoga blata grijeha, a taj put je milosrđe. Biti sveti nije luksuz, nego je potrebno za spasenje svijeta – kazao je Papa.

Draga braćo Kardinali, Gospodin Isus i majka Crkva traže od nas da s više žara i gorljivosti svjedočimo ove stavove svetosti. Upravo se u ovoj nadoknadi besplatnog predanja, sastoji svetost jednog Kardinala. Stoga, ljubimo one koji su neprijateljski raspoloženi; blagoslivljajmo one koji nas ogovaraju; pozdravljajmo s osmjehom onoga tko to možda ne zaslužuje; ne težimo tome da nas se cijeni, nego se poniznošću suprotstavimo umišljenosti; zaboravljajmo poniženja koje smo podnijeli. Dopustimo da nas uvijek vodi Duh Krista, koji je sebe žrtvovao na križu, kako bismo bili „kanali“ kojima protječe Njegova ljubav – poručio je Sveti Otac Kardinalima, naglasivši da Kardinal ulazeći u Rimsku Crkvu, ne ulazi na dvor, te mora izbjegavati dvorska ponašanja: intrige, tračeve, favoriziranja. Naš jezik neka bude onaj evanđeoski: „da, da; ne, ne“; naš stav neka budu Blaženstva, a naš život: svetost – kazao je Papa. Sveti je Otac potom ukazao na riječi Svetoga Pavla: «Ne znate li, Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama» (1 Cor 3,16-17).

U ovome Hramu, koji činimo mi, slavi se životna liturgija: dobrote, oprosta, služenja, jednom riječju, liturgija ljubavi. Taj naš Hram biva oskvrnut ako zanemarimo dužnosti prema bližnjemu. Kad u našemu srcu pronađe svoje mjesto najmanji od naše braće, sam Bog se u njemu nastanjuje. Kad tog brata ostavljamo vani, to ustvari ne prihvaćamo samoga Boga. Srce bez ljubavi je poput oskvrnute Crkve, udaljene od božanske službe, korištene za nešto drugo – upozorio je Papa, i pozvao Kardinale za jedinstvo. Molim vas da mi budete blizu, molitvom, savjetom, suradnjom. I svi vi, biskupi, svećenici, đakoni, posvećene osobe i laici, ujedinite se u zazivanju Duha Svetoga, kako bi Kardinalski Zbor sve više gorio pastoralnom ljubavlju, s više svetosti, u služenju Evanđelju i pomoći Crkvi da u svijetu isijava Kristovu ljubav – tim je riječima Sveti Otac zaključio svoju propovijed.

Razlike su očigledne a čitateljima bih ostavio da sami ocjene uzroke ovakvog ne– informiranja.