Naslovnica Crkva Problem u Crkvi zbog korone o kojem se malo govori

Problem u Crkvi zbog korone o kojem se malo govori

902
0

Jedna od očitih posljedica pandemije koronavirusa i njezinog utjecaja na život Crkve je nedostatak prihoda; tema o kojoj se malo javno govori iako je dužnost svih vjernika da financijski podupiru svoje župne zajednice. Zatvaranje i ograničenja broja vjernika koji mogu prisustvovati crkvenim obredima itekako imaju negativan utjecaj ne samo na pojedine župe, nego i na biskupije, a u konačnici i na samu Svetu stolicu.

Hrvatska biskupska konferencija je slabo iskomunicirala ovu problematiku sa svojim stadom, iako osim manjka prihoda zbog manjeg broj vjernika, sama Zagrebačka nadbiskupija ima ogromna ulaganja zbog obnove sakralnih objekata nakon zemljotresa u ožujku ove godine.

Crkva u Francuskoj, s druge strane, koja živi isključivo od doprinosa vjernika (za razliku od primanja koja naša Crkva prima iz državnog proračuna) je bila dosta transparentna u javnosti oko ovih pitanja pa prenosimo izvješće ‘najstarije kćeri Crkve’:

Katolička Crkva u Francuskoj procjenjuje da je izgubila više od 100 milijuna dolara zbog dva zatvaranja ove godine uzrokovana vladinim uredbama zbog širenja koronavirusa u zemlji.
“S dva zatvaranja u proljeće i jesen i posljedično nemogućnosti katolika da prisustvuju misi, gotovo 90 milijuna eura nije se moglo prikupiti u biskupijama diljem zemlje”, objavila je Francuska biskupska konferencija u izjavi 9. prosinca .
Milodar prikupljen tijekom mise, uz darove skupljene prilikom vjenčanja, krštenja i sprovoda, čine 53% resursa Crkve, istaknuli su biskupi.
Obustava javnih misa na više mjeseci ove godine dovela je stoga do smanjenja župnih resursa za 30-40%.
Kao odgovor na ovo stanje, francuski biskupi organiziraju akciju prikupljanja sredstava koja počinje sredinom prosinca, a koja će katolicima omogućiti direktno darivanje te donacije slanjem SMS poruka s riječi “Merci” (hvala na francuskom) na broj 92377
“Crkva, koja preživljava samo od donacija, kaže “merci” svima onima koji se mobiliziraju kako bi joj omogućili oporavak nakon šoka zaključavanja”, napisali su biskupi.
Biskup Denis Moutel, predsjednik biskupskog vijeća za gospodarska pitanja, naglasio je da župama treba podrška katolika.
“Tjednima i čak mjesecima nismo bili u mogućnosti okupiti se nedjeljom na misi i patili smo zbog toga. A našim su župama uskraćeni mnogi njezini resursi: između -30% i -40% za ovu 2020. godinu“, rekao je biskup Moutel.

Izvor