Naslovnica Svijet Progon vjernika je porastao nakon sporazuma Vatikana sa Kinom

Progon vjernika je porastao nakon sporazuma Vatikana sa Kinom

918
0

Nakon sporazuma između Kine i Vatikana o imenovanju biskupa, pojačana je kontrola i progon podzemnih zajednica katolika, a očiti pokazatelj trenutnog stanja je nedavna otmica Pietra Shao Zhumina, biskupa Wenzhoua. Izvještavanja o uništavanju crkvenih zgrada se nastavljaju, a svećenici koji su se odupirali pridruživanju državnoj Crkvi misteriozno nestaju i podvrgnuti su pritvoru radi indoktrinacije.

Biskupa Wenzhoa (Zhejiang), mons. Pietra Shao Zhumina (slika gore), otela je policija i bit će zadržan od biskupije na “odmoru”, kako taj proces tumače komunističke vlasti, na 10 do 15 dana. Ovo vrijeme je zapravo razdoblje ispitivanja i indoktrinacije. Pedesetpetogodišnji mons. Shao pripada neslužbenoj (nedržavnoj) Katoličkoj Crkvi, no Sveta Stolica ga priznaje kao biskupa Wenzhoa. U posljednje dvije godine, policija ga je zatvarala najmanje 5 puta, a posljednji je put pritvoren u svibnju 2017. godine, te je pušten tek nakon 7 mjeseci “odmora”.

Očito je da sporazum s Rimom nije imao nikakvog utjecaja na promjenu odnosa vlasti prema vjernicima. Policija i nadalje zabranjuje mlađima od 18 godina da nedjeljom uđu u crkvu te brani održavanje nedjeljnog katekizma.

Kardinal Joseph Zen iz Hong Konga javno je kritizirao sporazum otkako je prvi put objavljen, tvrdeći kako je to “veliki korak ka uništavanju stvarne Crkve u Kini”.

Vjernici u Kini sada su se našli pod još većim pritiskom nego kad je komunistička vlada u veljači pooštrila propise o vjerskoj praksi. Prema kardinalu Zenu, okruženje za praktične katolike u proteklih je mjeseci postalo toliko toksično da svećenici, koji pripadaju podzemnoj Crkvi, upozoravaju župljane da ne dolaze na Svetu misu kako bi izbjegli uhićenje.

Kardinal Zen je također otkrio da su “podzemni klerici žalosni” jer je Vatikan sklopio dogovor s Kinom o imenovanju biskupa.

“Govore mi da su ih dužnosnici prisilili da postanu otvoreni, odnosno da se pridruže [šizmatskoj] kineskoj katoličkoj domoljubnoj udruzi i da s tim steknu svećeničku dozvolu, s obzirom na to da je Papa potpisao privremeni sporazum s kineskim vlastima”, rekao je kardinal Zen za Catholic Asian News

Budući da sporazum nije javno objavljen, legitimni katolički svećenici ne znaju što Sveti otac zaista očekuje od njih.

Neki su svećenici pobjegli, a neki su nestali jer ne znaju što učiniti i frustrirani su. Sporazum nije javno objavljen i ne znaju je li ono što im službenici govore istinito ili ne”, rekao je Zen.

Neke poteškoće koje se navode u Zenovom pismu su oduzimanje novca, uznemiravanje svećenika od strane civilnih vlasti, uhićenja- a spominju se čak i ubojstva.

“Ali Sveta Stolica ih ne podržava već ih smatra nevoljom, ukazujući da uzrokuju nevolje i ne podupiru jedinstvo. To je ono što ih najviše žalosti”, rekao je kardinal.

Inače, kineski dužnosnici šutjeli su o otmici i pritvaranju biskupa Zhumina, stoji u izvješću novinske agencije AP. Iako se očekuje kako će biti zadržan u pritvoru ne duže od 15 dana, njegov posljednji pritvor trajao je sedam mjeseci.

Izvor