Naslovnica Crkva Progresivni Nijemci opet sablažnjavaju

Progresivni Nijemci opet sablažnjavaju

1128
0

Potpredsjednik Njemačke biskupske konferencije pozvao je na otvorenu raspravu o tome trebaju li katolički svećenici blagosloviti istospolne zajednice.

Brine me ono temeljno- naime, način na koji se odnosimo jedni prema drugima; iako se “brak za sve” jasno razlikuje od crkvenog koncepta braka, on je danas ipak politička stvarnost“, izjavio je biskup Franz-Josef Bode iz Osnabrücka.

Moramo se zapitati kako izaći ususret onima koji sklope takvu zajednicu i djelomično su uključeni u Crkvu. Kako da ih pratimo pastoralno i liturgijski?”

Prva homoseksualna ‘vjenčanja’ provedena su u Njemačkoj prošle jeseni, nakon što je Zastupnički dom njemačkog parlamenta Bundestag prihvatio zakon kojim se istospolnim parovima omogućuje sklapanja brakova s istim pravima kao što je to slučaj i s heteroseksualnim parovima.

Istospolni odnosi obično se klasificiraju kao teški grijeh u Crkvi, ali potrebno je razmišljati kako ih možemo razlikovati“, rekao je biskup Bode u intervjuu dnevniku Neue Osnabrücker Zeitung.

“Ne bismo li trebali biti pravedniji, s obzirom na to da postoji mnogo toga što je pozitivno, dobro i točno u ovome? Ne možemo li, primjerice, razmotriti blagoslov – nešto što se ne smije pomiješati s ceremonijom vjenčanja?

Dodao je kako bi Crkva trebala detaljnije raspraviti o istospolnim zajednicama i priznati da nas “šutnja i tabu” neće nikamo odvesti.

Da podsjetimo, Kanoni 1055-1057 Crkvenog kodeksa kanonskog zakona definiraju brak kao neraskidivu vezu između muškarca i žene.

U svibnju 2015. njemačka je Crkva izmijenila pravila o zapošljavanju kako bi zaposleni laici mogli zadržati posao iako su se rastali i ponovno civilno ‘vjenčali’ bez poništenja braka ili aku su formirali homoseksualnu zajednicu.

Izvor

(Umjesto komentara: vidi sliku gore!)