Naslovnica Crkva Prototip nove generacije biskupa

Prototip nove generacije biskupa

1736
0

Dugo očekivano imenovanje nadbiskupa u Njemačkom Kölnu je konačno dovršeno. Na čelo, mnogi će reći, najvažnije biskupije u Njemačkoj, dolazi nadbiskup Berlina (peti najmlađi kardinal u svijetu) pedesetsedmogodišnji Rainer Maria Woelki koji se prije dvije godine istaknuo s ovom izjavom:

Ako dva homoseksualca preuzmu odgovornost jedan za drugoga, ako su vjerni jedan drugome na dugi rok, onda na to treba gledati na isti način kao i na heteroseksualni odnos.

To mu očito nije odmoglo u karijeri, dapače, vjerojatno mu je omogućilo poguranac. Inače, kardinal Wowlki član je Kongregacije za kler, kao i Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana.

Ovako je vijest objavila novinska agencija Reuters:

(Reuters) – Vatikan je imenovao Rainer Maria Woelkia nadbiskupa Berlina, u kojem njemački mediji vide dio “nove generacije” manje dogmatskog klera, da preuzme nadbiskupiju u Kölnu, najveću i najbogatiju u Njemačkoj, navodi se u priopćenju u petak.

S ovim potezom Woelki, koji će navršiti tek 58 godina sljedećeg mjeseca, postaje jedan od najutjecajnijih rimokatoličkih kardinala i pokazatelj tipa osobe kakvu papa Franjo želi vidjeti na istaknutim crkvenim položajima.

Berlinski Tagesspiegel nazvao ga je “prototipom nove generacije biskupa … nije prgav i dogmatičar … ti ljudi govore o milosrđu s uvjerenjem. Oni su otvoreni za ljude, do jedne mjere, pa čak i svoje kritičare, i imaju srce za ugrožene. Ipak, oni su teološki konzervativni.

Woelki je rodom iz Kölna i služio je tamo godinama pod svojim umirovljenim prethodnikom, nepokolebljivim konzervativnim kardinalom Joachim Meisnerom, prije nego što je postao biskup Berlina 2011. godine.

Kada mu je Berlinsko imenovanje prvotno najavljeno, neki političari i katolici u Berlinu su govorili da je previše konzervativan za grad s tako velikom gay zajednicom, ukazujući na komentare u kojima je izjavio da se homoseksualnost protivi “redoslijedu stvaranja”.

Također su istaknuli njegov doktorat iz teologije na papinskom sveučilištu u Rimu koje vodi konzervativan katolički pokret Opus Dei.

Ali Woekli je iznenadio Berlinčane rekavši kako poštuje sve ljude i da bi se rado sastao s gay aktivistima.

Godinu dana kasnije, u 2012., izjavio je: “Ako dva homoseksualca preuzmu odgovornost jedan za drugoga, ako su vjerni jedan drugome na dugi rok, onda na to treba gledati na isti način kao i na heteroseksualni odnos.