Naslovnica Politika PUSIĆ U BORBI UN-a ZA LGBT PRAVA

PUSIĆ U BORBI UN-a ZA LGBT PRAVA

537
0

Na prvom vijeću ministara posvećenom pravima LGBT osoba, održanom u Ujedinjenim narodima, odazvalo se, osim službenika, svega šest država tj. šest ministara vanjskih poslova, među kojima se našla i naša ministrica Vesna Pusić. Ministri su usvojili deklaraciju kojom se obvezuju da će se, ne samo zalagati za LGBT prava nego i boriti protiv homofobnih stavova u cjelokupnom društvu, što uključuje i kampanju u javnom obrazovanju.

Sad, koliko borba za prava LGBT osoba spada u domenu Ministarstva vanjskih poslova je samo po sebi upitno, ali ova gesta Vesne Pusić zasigurno pokazuje koliko je njoj stalo do podržavanja ove ideologije, stavljajući sebe, pa time i Hrvatsku, među same predvodnike ovog pokreta.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Navi Pillay je na sastanku primijetila da, iako su postignuti veliki pomaci u borbi za LGBT prava u mnogim državama, ipak se u nekima usvajaju čak regresivni zakoni, pogotovo u istočnoj Europi i Africi, koji potkapaju uspjehe postignute u svijetu u zadnja dva desetljeća. Zato Pillay smatra da se mora pronaći način vršenja pritiska na vlade u ovim državama kako bi promijenili svoj stav. Ostali ministri s kojima se Pusić našla u društvu dolaze, pogađate, iz SAD-e, Nizozemska, Norveška, te Brazila i Argentine.

Priopćenje Ujedinjenih naroda, koje je nažalost izmaklo našim medijima možete pročitati ovdje.