Naslovnica Crkva Putevima svetog Ignacija

Putevima svetog Ignacija

2161
0

Na blagdan sv. Ignacija Loyole, utemeljitelja Družbe Isusove, papa Franjo je odobrio potpuni oprost grijeha hodočasnicima koji putuju na Camino Ignaciano ili Ignacijski put između današnjeg dana i 31. srpnja 2016.

Camino Ignaciano, inauguriran u 2012., prati put sv. Ignacija u sjevernoj Španjolskoj od Loyole gdje je živio do Manrese, pećine u kojoj je počeo pisati duhovne vježbe.

Papa je pozvao hodočasnike da prođu “put dubokog obraćenja” u kojem se treba zapitati je li Krist “uistinu središte mojega života?“.

Ova me vijest zaintegrirala zato što jednostavno nisam prije ni čuo za ovo hodočašće. Čini mi se dosta zanimiljivo, a sigurno će se dopasti onim čitateljima koji prolaze vježbe ili slijede duhovnost svetog Ignacija.

Samo hodočašće slijedi poznati put koji je 1522. godine Ignacije Loyola prošao od svoje rodne kuće u španjolskoj Baskiji, u selu u blizini gradića Azpeitia. Od tamo, ruta se nastavlja stotinama kilometara, kroz slikovite planine, pustinje i zelene ravnice, prije negoli završi u gradu Manresi (pored Barcelone); Ignacije se u ovom gradu odmarao nekoliko mjeseci nakon putovanja kroz Španjolsku, a Manresa je za njega bilo mjesto dubokog duhovnog prosvjetljenja. U obližnjoj špilji je ostao oko godinu dana, kajao se za svoje grijehe i razmatrao otajstva Isusova života. Tako je prvi obavio duhovne vježbe pod vodstvom Blažene Djevice Marije, zapisao upute i kasnije objavio knjigu “Duhovne vježbe” po kojoj su se kroz stoljeća milijuni ljudi duhovno vježbali i bogatili. Danas je ta špilja lijepo uređena kao sastavni dio crkve i rezidencije Družbe Isusove.

Hodočasnici uz Camino Ignaciano prolaze gotovo isti put kojim je prošao Ignacije, posjećujući iste gradove, mole u istim crkvama, i dive se istoj prirodi koju je svetac gledao.

Za više informacije o samom hodočašću posjetite stranicu caminoignaciano.org