Naslovnica Crkva Radio Vatikan odgovorio na kritike

Radio Vatikan odgovorio na kritike

3751
0

Radio Vatikan, koje se promovira kao “Papin glas i glas Crkve u dijalogu sa svijetom“, je bez imalo kritike objavio stavove talijanskog svećenika i moralnog teologa koji poziva Crkvu da se izdigne iz “duge i opresivne sjene svoje negativne tradicije prema seksu“. Da bi kontroverza bila još veća, urednici njemačke redakcije su također objavili veliku provokativnu sliku lezbijskog para koji se ljubi.

Otac Martin Lintner, profesor na bogoslovnom fakultetu Brixen i predsjednik Međunarodne udruge katoličkih teologa (INSECT) i Europskog društva za katoličku teologiju, objavio je svoje pro-homoseksualne komentare u tjedniku Die Furche, njemačkom teološkom časopisu, a njemačka redakcija Radio Vatikana ih je uredno prenijela na svojim stranicama.

Nakon nekoliko dana, slika je uklonjena iz članka, zatim se vratila, pa je onda opet uklonjena. Urednik njemačkog izdanja Radio Vatikana, otac Bernd Hagenkord, međutim, jasno je izjavio da se ne slaže s kritikama članka, ali sliku je ipak povukao s web stranice. Možda je slika loše odabrana, priznao je na svom blogu, ali objavljivanje Lintnerova mišljenja “zapravo nije bio skandal“.

Lintner je objasnio kako je njegov komentar u duhu ranijih izjava pape Franje u stilu “Ako je osoba gay i traži Boga i ima dobru volju, tko sam ja da joj sudim?“, i u skladu s izvješćem nakon prvog tjedna prošlogodišnje Sinode o obitelji. To Izvješće je zapravo djelo liberalne manjine, a izazvalo je veliko protivljenje sinodalnih otaca. I tu se govorilo o “darovima” koje homoseksualnost može donijeti Crkvi.

Ali Lintner ide još dalje.

On poziva na teološko razumijevanju homoseksualnih čina na temelju odnosa između dvoje ljudi, ali ne na prirodnom zakonu koji je oduvijek bio temelj katoličke osude homoseksualnosti- zbog zatvorenosti rađanju, te stoga u suprotnosti s Božjom namjerom.

Lintner kaže da Crkva treba pozvati sve ljude da “sami odrede kako će odgovorno koristiti svoju seksualnost“. Za svaku osobu “osobni sud savjesti ostaje konačni autoritet“. Što se tiče osude koja proizlazi iz Crkve, ona ne promovira individualnu prosudbu, nego samo poslušnost. “Moralna radnja se nikada ne može svesti na etiku poslušnosti“, piše Lintner.

Članak u Radio Vatikanu parafrazira Lintnera koji je rekao da stari prirodni zakon moralnosti sada koegzistira (u napetosti) s novim pristupom “osobne presude“. “Argument biološke funkcije rađanja i dalje stoji pored kriterija osobne prosudbe. Posredovanje između prirodnog prava i osobnog rasuđivanja je teško.

Nigdje u članku se ne suprotstavlja Lintnerovim stavovima. Poruka je jasna – stižu promjene: homoseksualci će se priznati kao punopravni članovi Crkve, i to će biti dobra stvar.

Hagenkord je na kraju uklonio sliku lezbijskog para, ali je istodobno oštro napao kritičare zbog nedostatka ljubavi prema homoseksualcima. Neki ljudi, piše on na svom blogu- “ne mogu podnijeti da su neki ljudi različiti. A onda smo zapanjeni … što se homoseksualci osjećaju diskriminirano? Još i danas.

Da posjetimo, Hagenkord je bio moderator na konferenciji liberalnih biskupa i drugih visoko pozicioniranih crvenih osoba u Rimu 25. svibnja (vidi ovdje)- kada se razgovaralo o tome kako unaprijediti progresivni program na Sinodi sa pitanjima kao što su homoseksualnost i pričest za razvedene vjernike.

Izvor