Naslovnica Izdvojeno Radni dokument Sinode svjedoči o nastanku postkršćanske katoličke teologije- bez Krista

Radni dokument Sinode svjedoči o nastanku postkršćanske katoličke teologije- bez Krista

1183
0

Nadbiskup Carlo Maria Viganò izjavio je kako je nadolazeća amazonska sinoda pobjeda višedesetljetnih napora isusovaca i njihovih pristaša da preoblikuju Katoličku Crkvu.

„Gdje je ovdje kršćanska poruka?“ upitao je nadbiskup Viganò govoreći o radnom dokumentu sinode.

“Zapravo lik Isusa Krista je odsutan”, primijetio je.

„Radni dokument Sinode svjedoči o nastanku postkršćanske katoličke teologije, sada, u ovom trenutku. A to je vrlo zabrinjavajuće. Ovo se protivi svemu za što sam radio cijelog života i u što sam vjerovao.”

Viganò je također optužio da radni dokument pokazuje utjecaj teologije oslobađanja, teologije razvijene u Latinskoj Americi 1960-ih koja je željela uskladiti katoličko učenja s elementima revolucionarnog marksizma. Viganò sugerira da papa Franjo, isusovac, simpatizira teologiju oslobađanja. Isusovački svećenici su dugo bili aktivno uključeni u socijalna zbivanja u siromašnim mjestima Latinske Amerike, poput regije Amazonije.

Viganò je priznao da sada proučava povijest Isusovačkog reda. Nazvao je trenutnu situaciju “pobjedom 60-godišnjeg plana, uspješnim izvršenjem dobro osmišljenog plana za uvođenje nove vrste razmišljanja u srce Crkve, razmišljanja ukorijenjenog u elementima teologije oslobađanja koja sadrži dijelove marksizma, koje malo zanima tradicionalna katolička liturgija ili moral ili teologija, već se usredotočuje na „praksu“ na području socijalne pravde. I sada je ovaj plan postigao jedan od svojih vrhovnih ciljeva, s Isusovcem na Petrovoj stolici … “

Biskup Athanasius Schneider dodao je da zagovornici amazonske sinode malo brinu za duhovne potrebe domorodačkih naroda Amazonskog područja. Oni, umjesto toga, žele nametnuti “vlastiti ideološki plan, koji za Europu podrazumijeva oženjeno svećenstvo, i potom ga uvesti u cijelu Latinsku Crkvu”.

Julio Loredo, autor knjige Teologija oslobađanja, spasilački pojas od olova za siromašne (Teologia della liberazione. Un salvagente di piombo per i poveri) (Cantagalli, 2014.) izjavio je kako je “neizrečena” pozadinska priča oko amazonske sinode zapravo namjera „promijeniti cijelu Crkvu“ u skladu s „takozvanom autohtonom i ekološkom teologijom“ i to s „amazonskog“ stajališta, što nije ništa drugo nego vrhunac teologije oslobađanje.“

Amazonska sinoda održat će se u Rimu od 6. do 27. listopada.

Izvor