Naslovnica Vatikan Raspada li se papino Vijeće kardinala?

Raspada li se papino Vijeće kardinala?

1062
0

Kada ga je papa Franjo samo šest mjeseci nakon svoga izbora oformio, činilo se to kao početak revolucije: Novo vijeće sastavljeno od osam kardinala s pet kontinenata, s ciljem pomaganja papi u reformi Kurije, ali prije svega u “upravljanju sveopćom Crkvom”.

A umjesto toga, nakon pet godina i dvadeset i četiri sastanka s papom, Rimska kurija nikad nije bila više zanemarena, sveopća Crkva pati od zbrke, a Vijeće kardinala se raspada.

U međuvremenu, osam je brzo postalo devet, uz prijam državnog tajnika kardinala Pietra Parolina, koji je prvotno bio žrtva pretpostavljene reforme Kurije, a sada ima više utjecaja od svih ostalih skupa.

Koordinator “V9”, kako su ga prozvali mediji, još uvijek je kardinal iz Hondurasa Andrés Rodríguez Maradiaga, kojeg papa Franjo tvrdoglavo drži na njegovom položaju unatoč činjenici da mu je ugled uništen, čak i među kardinalima koji su sjedili pored njega.

L’Espresso je prvi počeo i nastavio redovito izvještavati o optužbama protiv Maradiage, koje stoje na papinom radnom stolu već godinu dana, skupljenih u izvješću apostolskog vizitatora, argentinskog biskupa Alcidesa Casaretta, poslanog u Honduras kako bi istražio skandal.

Tu je i drugi kardinal “V9” koji je u nevolji zbog sličnih nedjela: Čileanac Francisco Javier Errázuriz Ossa, nadbiskup emeritus Santiaga. On je svojedobno optužen za pokrivanje skandala jednog svog subrata biskupa Juana Barrosa, koji je bio učenik i suučesnik karizmatičnog i nekoć visoko cijenjenog svećenika, Fernanda Karadime, duhovnog vođe i istodobno serijskog predatora i zlostavljača bezbrojnih mladih muškaraca i dječaka zbog čega su ga vatikanske vlasti osudile još 2011. godine.

Errázuriz je 2014. godine savjetovao papi da se ne susreće s Juanom Carlosom Cruzom, jednim od glavnih žrtava u skandalu zlostavljanja.

I to nije sve. Jer australskom kardinalu Georgu Pellu također se sudi u njegovoj zemlji za slične optužbe koje potječu od prije pola stoljeća. I već mjesecima nije posjetio Rim niti sudjelovao u sastancima “V9”.

No, u Vatikanu je njegova sudbina već ranije zapečaćena, od trenutka kada je kao prefekt novog Tajništva za gospodarstvo bio lišen ovlasti nadzora nad svim administrativnim i financijskim uredima Svete Stolice, koja se vratila svom prijašnjem načinu djelovanja, baš kao i prije papine navodne reforme, i s državnim tajništvom nedodirljivijim nego ikad. Tajništvo za gospodarstvo sada je bez prefekta, bez tajnika, te čak i bez glavnog revizora, nakon što je prvi i jedini od njih, Libero Milone, dao otkaz prošlog lipnja jer je istraživao tamo gdje nije smio.

Dakle, ne bi bilo iznenađenje da veliko Vijeće devet kardinala vremenom izgubi svu moć i malo po malo padne u zaborav.

A izgledalo je tako dobro na početku...
A izgledalo je tako dobro na početku…

Izvor