Naslovnica Svijet Raste napetost između vlasti u Venezueli i Crkve

Raste napetost između vlasti u Venezueli i Crkve

363
0
(CNS)
(CNS)

Nicolas Maduro, venezuelanski socijalistički predsjednik, oštro je kritizirao nedavnu izjavu Svete Stolice koja se usprotivila planu njegove vlade da promjeni Ustav.

Novi ustav, da podsjetimo, daje predsjedniku Maduru ovlasti vladanja dekretom, gotovo pretvarajući svoju vladu u diktaturu.

Pozivajući se na lijevu revoluciju koju je pokrenuo njegov prethodnik Hugo Chávez, Maduro je optužio Vatikan za “nasilje nad Bolivarskom revolucijom, legitimnom vladom Venezuele i Venezuelom u cjelini”.

“Hijerarhija Katoličke Crkve u zemlji tradicionalno je bila povezana sa sektorima koji su držali vlast i privilegije i uništavali zemlju gotovo cijelo stoljeće”, rekao je Maduro u intervjuu za radiopostaju u Buenos Airesu. “Jedno smo mi, katolici, Kristov narod; drugo je put pape Franje koji ponizno brani narod, a treće- sasvim različito- je ustroj Vatikanskog državnog tajnika, birokracija” dodao je Maduro.

Maduro je također rekao da su članovi venezuelanske biskupske konferencije “militanti” oporbe i optužio ih jer dopuštaju održavanje političkih događaja u crkvama.

Maduro je u svibnju kritizirao katoličke biskupe u svojoj zemlji, tvrdeći da ignoriraju ponavljane pozive papa Franje za dijalogom jer odbijaju podržati nacionalnu skupštinu koja je namjeravala potvrditi novi Ustav zemlje.

Izvor