Naslovnica Politika Raste napetosti između Katoličke Crkve i brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara

Raste napetosti između Katoličke Crkve i brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara

750
0

Napetosti između Katoličke Crkve i populističke, desničarske vlade brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara posljednjih se dana užarila, a vojni dužnosnici navodno optužuju biskupe da sudjeluju u sinodi koja potiče “lijevu agendu”.

Prema članku objavljenom 10. veljače u brazilskom časopisu O Estado de S. Paulo, vojska vidi Crkvu “kao potencijalnog protivnika” i želi “neutralizirati” svaku kritiku Vlade koja bi mogla proizaći iz sinode.

General Augusto Heleno, ministar Ureda za nacionalnu sigurnost i bliski savjetnik predsjednika Bolsonara, rekao je da vlada velika zabrinutost zbog sinode, budući da je “dugo postojao utjecaj Crkve i nevladinih organizacija [u Amazoni]”.

Vladin posao, rekao je Heleno, je “ojačati brazilski suverenitet i izbjeći da u regiji prevladaju strani interesi”.

Sukob oko teritorija i prisutnost međunarodnih tvrtki u regiji Amazone već je dugo bolna točka, budući da mnogi međunarodni akteri nastoje ostvariti komercijalnu prisutnost radi korištenja prirodnih resursa.

Govoreći o kritikama vlade, otac Francisco Taborda, profesor teologije na Isusovačkom sveučilištu u Belo Horizonte, nazvao je Bolsonarovu vladu “apsolutno nesposobnom” i naglasio da Amazona “nije vlasništvo jedne zemlje, niti osam ili devet zemalja. To je globalno pitanje.”

Još jedan problem koji doprinosi napetosti između Vatikana i Bolsonarove vlade je pitanje klimatskih promjena, a dok je ono za Vatikan na visokom mjestu prioriteta u zadnje četiri godine, Bolsonaru i nije neki prioritet.

Vlada, izjavio je Taborda, “dijeli Trumpova stajališta po pitanju klime”, što je potvrdio sam Bolsonaro tijekom svoje kampanje za predsjednika – iako se još nije povukao iz Pariškog sporazuma o klimi.

Bolsonarova vlada, dodaje Taborda, drži da je “klimatsko pitanje kulturni marksizam”.

“Naše je društvo u tranziciji, a on predstavlja sve što je staro i konzervativno u Brazilu. To je najtužnija stvar kod Bolsonara” smatra pak Allesandra M. T. de Faria, profesorica društvenih znanosti na Katoličkom sveučilištu Pontifical u Rio de Jaineru.