Naslovnica Crkva RASTE NETOLERANCIJA I DISKRIMINACIJA PREMA KRŠĆANIMA U EUROPI!

RASTE NETOLERANCIJA I DISKRIMINACIJA PREMA KRŠĆANIMA U EUROPI!

496
0

Biskup Mario Toso, glavni tajnik Papinskog vijeća za pravdu i mir, predstavljajući Svetu stolicu, nedavno je na sastanku Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) upozorio na rastuću razinu netolerancije i diskriminacije prema kršćanima u Europi. Biskup Toso napominje da je u javnim raspravama diljem Europe kršćanima sugerirano da mogu vjerovati što god hoće samo ako to zadrže u svojim glavama i smiju to istaknuti jedino u svojim privatnim kućama odnosno u svojim crkvama, dok se u javnosti to sve više zabranjuje.
Biskup Toso je posebno naglasio dva područja u kojima se netolerancija prema kršćanima najviše pokazuje. Prva je sloboda javnog govora; u različitim mjesta u Europi se kršćanima zabranjuje otvoreno propovijedanje biblijskog učenja, pogotovo kad je riječ o seksualnom moralu. Postoji niz slučajeva gdje se kazneno progone vjerske vođe koje javno govore o grješnom ponašanju, a takav govor se ne tolerira u mnogim Europskim zemljama. Druga vrsta diskriminacije se svodi na kršćansku savjest, ponajviše na radnom mjestu, gdje se kršćanima dijele otkazi zato što djeluju prema svojoj savjesti a pravdu moraju tražiti po sudovima.
Crkva se zato zalaže da države članice OESS-a garantiraju slobodu savjesti svim kršćanima u Europi, da ne bi, sada u 21. stoljeću, ljudi koji djeluju po svojoj savjesti riskirali gubitak posla. Biskup Toso je inzistirao da se na svaku diskriminaciju prema kršćanima reagira isto kao da je slučaj o antisemitizmu ili islamofobiji. Istaknuo je također potrebu da se veća pozornost prida slučajevima vandalizma prema sakralnim objektima u Europi, koji je uzeo dosta maha, jer to nisu pojedni slučajevi već planirana djela mržnje prema kršćanstvu.
Evo što nas kršćane čeka kada postanemo punopravni članovi EU-e; to je društvo koje ne samo da diskriminira katolike nego i otvoreno pokazuje mržnju koja raste iz dana uz dan. Pravi vjernici su itekako manjina u Europi, a njihova građanska prava se sustavno gaze zato što nisu u skladu s mišljenjem političke elite. Ovakav se scenarij već počeo javljati i u Hrvatskoj, a nažalost će život vjernika u Lijepoj našoj biti sve gori, i to u skorijoj budućnosti.