Naslovnica Svijet Rastu podjele između američkih biskupa!

Rastu podjele između američkih biskupa!

602
0

Kalifornijski biskup osudio je izabranog kardinala McElroya koji smatra da pobačaj „nije dovoljno grešan“ da bi se o njemu raspravljalo.

Bishop Michael C. Barber, SJ - Diocese of Oakland CA - Oakland, CA

Biskup Michael Barber, D.I. rekao je u razgovoru za „Wall Street Journal“ da biskup McElroy misli da pobačaj „nije dovoljno grešan da se o njemu treba raspravljati ili činiti bilo što u vezi s time ili komunicirati s političarima koji javno promiču probačaj“.

Biskup Michael Barber, iz Oaklanda kritizirao je izabranog kardinala Roberta McElroya iz San Diega zbog njegovog stava da pobačaj „nije dovoljno grešan” da bi se nešto poduzelo, uključujući ispravljanje takozvanih katoličkih političara koji podržavaju praksu pobačaja.

Optužba dolazi nakon što je papa Franjo imenovao McElroya kardinalom i zbog sukoba unutar Konferencije katoličkih biskupa Sjedinjenih Američkih Država (USCCB).

Barber je svoj komentar dao za časopis „Wall Street Journal“, dok se raspravljao o odluci nadbiskupa San Francisca Salvatorea Cordileonea o zabrani primanja sv. pričesti predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Katolička crkva naučava da je Euharistija tijelo, krv, duša i božanstvo Isusa Krista.

Prema Barberu, McElroy smatra da pobačaj „nije dovoljno grešan da bi se o njemu trebalo raspravljati ili napraviti bilo što u vezi s time ili komunicirati s političarima koji javno promiču pobačaj“. Barber je isto tako primijetio da McElroy javno raspravljao o drugim političkim pitanjima bez problema, poput imigracije. McElroyev glasnogovornik odgovorio je na Barberove komentare, tvrdeći da on raspravlja o pobačaju.

Barber je nadalje naglasio da je Cordileone djelovao „proročki“ i rekao da razlike između dva biskupa ukazuju na „dvije trenutne sile u Crkvi“, pri čemu Cordileone predstavlja grupu koja je više usklađena s pristupima sv. Ivana Pavla II. i pape emeritusa Benedikta XVI.; dok McElroy predstavlja grupu koja podržava papu Franju.

Barber je odmah obranio Cordileoneovu odluku o zabrani pričesti za Pelosi, tweetavši na dan kada je Cordileone objavio dokument: „Podržavam @ArchCardileonea u herojskom i suosjećajnom stavu koji je danas zauzeo u zaštiti i obrani ljudskog života. Kao što je @Pontifex rekao: ‘Svako dijete koje je nepravedno osuđeno na pobačaj, umjesto da se rodi, nosi lice Isusa Krista’“.

Barber je isto tako branio crkveni nauk o homoseksualnosti. U travnju 2014. Barber je uklonio otvorenog homoseksualnog svećenika iz župe u kampusu Sveučilišta Berkley. Isto tako se izjasnio protiv predloženog kalifornijskog zakona kojim bi se moglo kazniti svećenike ako ne bi htjeli odati ispovjednu tajnu, što je prekršaj koji se kažnjava automatskim izopćenjem iz Katoličke crkve.

Za razliku od Barbera, McElroy je javno slavio „LGBT” mise i izrazio podršku isusovačkom disidentu o. Jamesu Martinu, svećeniku poznatom po tome što podržava promjene katoličkog nauka o homoseksualnosti, optužujući Martinove kritičare za „homofobiju“. McElroy je isto tako umanjio važnost pobačaja, kritizirajući vodstvo Konferencije katoličkih biskupa Sjedinjenih Američkih Država (2015. i 2019.), rekavši da je stavljanje pobačaja kao „glavnog prioriteta u suprotnosti s Papinim učenjem, i da nije dosljedno” i da „tako ne služimo našem narodu ako im ne pokušamo prenijeti ono što naučava Učiteljstvo”.

McElroy je isto tako umanjio težinu kontracepcije, rekavši u govoru u veljači 2020. održanom na Sveučilištu u San Diegu, da je „daleko veće moralno zlo za našu zemlju napustiti Pariški klimatski sporazum nego osigurati kontracepciju u saveznim zdravstvenim centrima“.

Isto tako je kritizirao zabranu pričesti političarima koji se zalažu za abortus, tvrdeći da bi uskraćivanje pričesti katoličkim političarima koji se zalažu za abortus bila „instrumentalizacija“ euharistije radi „političkih ciljeva“, tvrdeći da se to „ne smije dogoditi“.

Papa Franjo najavio je ranije ovog mjeseca da će McElroya uzdignuti u Kolegij kardinala u sljedećem konzistoriju, koji će se održati u kolovozu.

Katolička crkva uči da su pobačaj i homoseksualnost teško zlo. Prema Katekizmu Katoličke crkve (KKC): „Već od prvoga stoljeća Crkva je isticala moralnu zloću svakog izazvanog pobačaja. Taj se nauk nije mijenjao. Ostaje nepromjenjiv. Izravni pobačaj, što znači pobačaj koji je željen bilo kao cilj bilo kao sredstvo, teško se protivi ćudorednom zakonu“ (KKC 2271).

U Katekizmu se nadalje navodi: „Oslanjajući se na Sveto pismo, koje ih prikazuje kao teško izopačenje, Predaja je uvijek tvrdila da su »homoseksualni čini u sebi neuredni«. Protive se naravnom zakonu“ (KKC 2357).

Barberove primjedbe dolaze neposredno prije lipanjskog sastanka Konferencije katoličkih biskupa Sjedinjenih Američkih Država, koji se održava svake tri godine kako bi se potaknula duhovna formacija i suradnja između biskupa. Ove godine će nagovore na sastanku održati nadbiskup Anthony Fisher (1, 2 iz Sydneya u Australiji.

Izvor