Naslovnica Ratzinger Ratzinger o obitelji

Ratzinger o obitelji

1048
0

“Obitelj je istinska škola čovječnosti i vječnih vrednota”

Trenutak je ovo u povijesti koji možda više no ikada vapi za snažnim i odlučnim glasom koji poziva na zaštitu obitelji. Jer “naviještati cjelovitu istinu o obitelji, utemeljenoj u braku kao domaćoj Crkvi i svetištu života, velika je odgovornost svih“, reći će papa Benedikt XVI. i jasno dati na znanje koliko je golema ta zadaća koju je on vrlo odlučno prihvatio, pozivajući pritom svakog pojedinca, vjernika i nevjernika, da u okviru svojih mogućnosti u svojemu okružju – čini isto.

• “Drage obitelji, ne dopustite da ljubav, otvorenost životu i jedinstvene veze koje povezuju vaše ognjište oslabe. Molite neprestano za nju Gospodina, molite zajedno, da vaše nakane budu obasjane vjerom i poduprte božanskom milošću na putu prema svetosti. Na taj ćete način, svojom radošću kojom dijelite sve u ljubavi, dati svijetu lijepo svjedočanstvo koliko je obitelj važna za osobu i društvo. Papa je uz vas i moli se napose Gospodinu za one koji u svakoj obitelji imaju najveću potrebu za zdravljem, radom, utjehom i društvom.”

• „Obitelj je temeljna jer u njoj u ljudskoj duši proklijava prvo opažanje životnoga smisla” iz odnosa s majkom i ocem koji “nisu gospodari dječjeg života, nego prvi Božji suradnici u prenošenju života i vjere”. Ona je zapravo živi organizam u kojemu se ostvaruje uzajamno kruženje darova”, a zadaća joj je biti znakom Božje ljubavi prema svim ljudima.

• „Ljudsko biće je biće stvoreno na sliku i priliku Božju da ljubi i u sebi se potpuno ostvaruje samo kada se iskreno dariva drugima. Obitelj je povlašteno mjesto gdje svaka osoba uči darivati i primati ljubav“

• “Današnji različiti oblici rastapanja braka, kao što su slobodne veze i ‘brak na probu’, pa čak i pseudobrak između osoba istoga spola, izrazi su anarhične slobode koja se na pogrešni način shvaća kao pravo oslobođenje čovjeka. Takva pseudosloboda temelji se na banalizaciji tijela, koja neizbježno uključuje banaliziranje čovjeka.”

• “Brak i obitelj u stvarnosti nisu slučajna sociološka konstrukcija, plod povijesnih i ekonomskih prilika. Upravo suprotno tome: pitanje odnosa između muškarca i žene svoje korijene ima u najdubljoj biti ljudskoga bića.”

• “Brak je uistinu instrument spasenja, ne samo za vjenčane ljude, već i za cijelo društvo.”