Naslovnica Crkva Ratzingerovi kardinali smijenjeni

Ratzingerovi kardinali smijenjeni

2623
0

Odlukom, koju će mnogi sigurno proglasiti ‘kontroverznom’, papa Franjo je jučer objavio nova imena u Kongregaciji za biskupe. Sama imena novih biskupa možda i nisu tako iznenađujuća jer je papa, razumljivo, birao biskupe njemu sklone, koji će mu pomoći u odabiru novog vala biskupa u svijetu a koji će krojiti Crkvu po njegovoj mjeri. Ono što je puno zanimljivije su imena onih koji su izostavljeni s liste, a najprominentniji među njima je svakako cardinal Raymond Burke, predsjednik Apostolske Signature.

Kardinala Burke iz SAD-a smatraju članom konzervativnije struje unutar Vatikana, a smijenjen je zajedno s još nekoliko članova Kongregacije koje je imenovao papa Benedikt XVI. Vatikanski analitičari smatraju da su ova imenovanje (i izostanci) dokaz da papa želi osloboditi Kuriju od utjecaja svog prethodnika, a novi članovi Kongregacije su također i oni biskupi koji će najvjerojatnije biti imenovani kardinalima na konzistoriju zakazanom za početak sljedeće godine.

U prilogu je video snimljen na EWTN prošlog tjedna, gdje u intervju kardinal Burke (od 9 minute) naglašava kako je papine riječi teško interpretirati ali kada se radi o pitanju kao što je abortus, po njemu, katolici nikada ne mogu dovoljno pričati o tome jer se radi o obrani ljudskog života.