Naslovnica Crkva Razvedenima dati aktivnu ulogu u Crkvi!

Razvedenima dati aktivnu ulogu u Crkvi!

1660
0

Katolička blogosfera se danas uglavnom bavi papinim intervjuom u Argentinskom dnevnom listu La Nacion gdje, između ostalog, papa Franjo govori o potrebi integracije razvedenih i ponovno vjenčanih osoba u život Crkve. Ovo pitanje je bilo tema žestoke rasprave za vrijeme nedavno završene Sinode o obitelji među biskupima i kadinalima, a u velikoj mjeri je falilo razmišljanje samog pape.

Inoslav Bešker za JL nam otkriva, usput vrlo nategnuto koristeći za usporedbu intervju pape emeritusa Benedikta u njemačkim novinama (vidi ovdje):

Razvedeni iz crkveno sklopljena braka i ponovo vjenčani ne smiju se pričešćivati u Katoličkoj crkvi – ali smiju biti kršteni kumovi i sudjelovati u nekim liturgijskim aktivnostima, smatraju oba pape.
Naime to je gledište izraženo u intervjuima koje su nekako paralelno dali papa Frane argentinskom dnevniku La Nación i umirovljeni papa Benedikt XVI. njemačkom dnevniku Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Veli sadašnji papa da oni nisu izopćeni, da im treba otškrinuti vrata, dokinuti zabranu da budu kumovi, da čitaju poslanice ili evanđelje na misi, raznose pričest, poučavaju katekizam itd. I precizira papa Frane: nije rješenje dati im pričest, rješenje je: integrirati ih u život Crkve.
Župnik može prigovoriti, kaže Papa, da oni ne mogu dati valjano svjedočanstvo vjere kumčetu. Naprotiv, suprotstavlja se tome papa Bergoglio, to bi moglo biti svjedočenje muškarca ili žene koji kažu: “Gledaj, sinko, ja sam pogriješio, okliznuo sam se na tome mjestu, ali vjerujem da me Gospodin voli, hoću slijediti Boga, grijeh me nije nadvladao, idem dalje.” Veći je problem ako se kao kum pojavi neki od varalica u politici, korumpirani tip, ali uredno vjenčan u crkvi. Kakvo svjedočenje on može ponuditi? Svjedočit će korupciju? – retorički se pita papa Frane. “Ne treba li biti u Božjoj milosti da bi se primila duhovna pričest?”
Upitan nije li Sinoda mislila drukčije, Papa odgovara – i to je poučno gledište: “Sinodski proces nije parlamentarni postupak, nego prostor zaštićen da bi Duh sveti mogao djelovati.”
I Benedikt XVI. smatra da parovi prethodno razvedenih smiju biti članovi crkvenih vijeća ili biti kumovi, te se poziva na dokument sv. Ivana Pavla II. Familiaris Consortio iz 1981., gdje tadašnji papa kaže da ne treba odstraniti razvedene pa drugi put vjenčane, nego im “dati da zbiljski oćute ljubav Crkve”.

Ali sve u svemu, čudan mi je izostanak spomena na sakrament ispovijed i pomirenja u cijeloj ovoj priči – što je na kraju jedino rješenje za sve ove nevolje.